ZF 25 de ani: Companii

ZF 25 de ani. Alexandru Chiriţă, Electrica: În contextul unor noi segmente care se dezvoltă, mult mai nişat, problema forţei de muncă se acutizează. Aceasta va fi o provocare majoră în energie

24.11.2023, 00:05 Autor: Roxana Petrescu

♦ Din punctul de vedere al investiţiilor, piaţa energiei se află într-un context fără precedent, dar cea mai mare ameninţare privind implementarea proiectelor este forţa de muncă.

ÃŽn următorii zece ani, România va fi aliniată la tendinÅ£ele globale, una dintre cele mai importante fiind tranziÅ£ia energetică. „Viitorul este electric! Åži nu atât de departe pe cât poate părea uneori“, spune Alexandru Chiriţă, director general al Electrica, într-un răspuns adresat Ziarului Financiar cu ocazia aniversării de 25 de ani.

Într-un exerciţiu editorial dedicat acestui moment, Ziarul Financiar i-a întrebat pe liderii de business locali cum va arăta România în următorii 10 ani. În domeniul energiei, tranziţia de la combustibil fosil la regenerabile este cu siguranţă cea care schimbă complet regulile jocului. „România anului 2033 se va înscrie în trendul global de digitalizare şi de electrificare a industriilor şi infrastructurii, iar noi suntem pregătiţi să contribuim la o nouă pagină a istoriei.“ Dar drumul nu este lipsit de provocări.

„În discuţia despre viitorul sectorului energetic este ne­voie să mai avem în vedere un aspect extrem de important – resursa umană. În ciuda faptului că ne aflăm într-un moment fără precedent din punctul de vedere al investi­ţiilor, domeniul nostru se confruntă cu lipsa de personal specializat şi cu îmbătrânirea forţei de muncă, iar în contextul unor noi segmente care se dezvoltă în industrie, mult mai nişate, cum ar fi sto­carea sau hidrogenul, această problemă se acutizează.“

„Formarea unui nou segment al forţei de muncă şi consolidarea celui existent va reprezenta o provocare majoră pentru toţi jucătorii din piaţă“, a mai spus Alexandru Chiriţă. În acest moment, Electrica este cel mai mare grup de distribuţie a energiei local în funcţie de numărul de clienţi, şi al doilea furnizor de energie pe segmentul concurenţial.

Grupul are deocamdată o prezenţă modestă pe segmentul de producere a energiei, unul dintre planuri fiind dezvoltarea în această direcţie. „În acelaşi timp, nu excludem posibilitatea de a atrage parteneri strategici care să ne ajute să ne extindem şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă.“ Partea de reţele este însă esenţială, investiţiile în energie verde fiind dependenţe de tranziţia spre reţele inteligente. „În paralel, dorim să explorăm şi tehnologii emergente, inclusiv stocarea, pentru a asigura o alimentare constantă şi sigură în faţa fluctuaţiilor de cerere şi ofertă.“

Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaÅ£a de distribuÅ£ie ÅŸi furnizare a energiei electrice, a anunÅ£at pentru primele nouă luni din 2023 un profit net de 418,3 mil. lei, în scădere cu 21,6% (sau 115,4 mil. lei), faţă de primele nouă luni din 2022, potrivit raportului financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori BucureÅŸti. Veniturile operaÅ£ionale consolidate ale grupului au ajuns la 9,8 miliarde de lei la finalul primelor nouă luni din an.