ZF 25 de ani: Companii

ZF 25 de ani. Antreprenorii români adaugă o nouă filă în istoria businessului românesc, cea a „miliardarilor“: peste 40 de companii sau grupuri româneşti au trecut de pragul de 1 miliard de lei cifră de afaceri în anul 33 de capitalism

23.08.2023, 00:07 Autori: Mădălina Dediu Panaete , Dana Ciriperu

Dacă ne uităm la 2017, doar 12 firme româneşti atingeau acest nivel.

Aproape 40 de companii şi câteva grupuri de firme cu acţionariat românesc au reuşit în 2022 să intre sau să se menţină în clasamentul afacerilor antreprenoriale care au depăşit o cifră de afaceri de 1 miliard de lei. Acesta este cel mai bun an ca rezultate pentru aceste businessuri antreprenoriale româneşti, iar lista „miliardarilor“ în lei se îmbogăţeşte an de an cu un nou membru sau chiar mai mulţi. Dacă ne uităm la 2017, doar 12 firme româneşti atingeau acest nivel, astfel că ultimii ani, deşi marcaţi de o pandemie, apoi război care a condus la inflaţie galopantă şi creşteri de preţuri pe linie, au adus tot mai multe companii importante pe harta businessului românesc.

Dedeman, care astăzi este cea mai mare companie românească, a atins pentru prima dată cifra de 1 miliard de lei în 2009, dar la acea vreme nu era prima astfel de afacere locală care a atins acest nivel. Însă, de atunci Dedeman, controlată de fraţii Pavăl din Bacău, a fost de neoprit, iar anul trecut a depăşit o cifră de afaceri de 11 miliarde de lei, apropiindu-se tot mai mult de top zece cele mai mari afaceri din România. Iar fraţii Pavăl nu s-au oprit doar la domeniul care i-a adus în prim-planul businessului românesc, ci au investit în mai multe ramuri ale industriei, agriculturii şi în imobiliare. Adrian şi Dragoş Pavăl fac parte din prima generaţie de antreprenori, care au pornit businessuri în primii ani de după Revoluţie. Ei împreună cu alţi antreprenori din prima generaţie precum Anca Vlad (Fildas -Catena), Dan Ostahie (Altex), familia Rapotan (Arabesque), Dan Şucu (Mobexpert) şi Ion Ţiriac sunt astăzi parte a clubului „miliardarilor“ în lei. Tot ei sunt cei care au deschis calea antreprenoriatului local şi le-au dat curaj şi altora să intre în businessul românesc, care nu duce lipsă de provocări. Mulţi dintre ei au intrat pornind cu propriile economii sau folosind o Dacie veche, fără să ştie că peste 30 de ani sunt parte a filelor importante din istoria businessului românesc.

 Însă, din clasament astăzi nu lipsesc antreprenorii din noile generaţii. De exemplu, Augustin Oancea, fondatorul Tinmar Energy, care astăzi este a doua cea mai mare companie controlată de antreprenori locali, a pus bazele grupului din energie în 2001.

Iar Uipath, primul unicorn românesc, nu lipseşte din clasament, datele pentru compania înregistrată în România arătând o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei în 2022, ceea ce plasează compania în top zece companii antreprenoriale româneşti.

În total, cele 39 de companii (nu şi grupuri) prezente în clubul miliardarilor au avut o cifră de afaceri de 97 de miliarde de lei, adică circa 4% din cifra de afaceri a tuturor companiilor înregistrate în România şi care au depus bilanţul pe 2022, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Sunt antreprenori care au două sau mai multe companii cu cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Familia Umbrărescu, poate cel mai cunoscut nume românesc atunci când este vorba de construcţia de drumuri, are trei companii în clasamentul realizat de ZF, Iulian Stanciu, fondatorul Flanco, are două companii în top, iar familia Banciu, care deţine grupul Dona, are de asemenea două firme cu peste 1 miliard de lei cifră de afaceri. Familia Umbrărescu deţine companiile Spedition UMB, Tehnostrade şi SA&PE Construct, care împreună au afaceri de peste 5 miliarde de lei. Iulian Stanciu deţine companiile Network One Distribution şi Flanco Retail, în timp ce familia Banciu controlează Dona Logistica şi S.I.E.P.C.O.F.A.R.

Clasamentul este dominat de companii care se ocupă de comerţ, distribuţie sau de construcţii, însă sunt şi câteva companii active în producţie aşa cum sunt Aramis Invest (mobilă), Chimcomplex (produse chimice), Romcab (cabluri) şi Prutul (uleiuri).

În plus, companiile de 1 miliard de lei cifră de afaceri sunt şi profitabile, astfel că din 39 doar două sunt pe pierderi.

 

Grupurile româneşti de peste 1 miliard de lei

Dincolo de datele de la  Ministerul de Finanţe, care oferă o imagine doar asupra companiilor şi nu asupra grupurilor de firme sau holdingurilor, sunt câţiva antreprenori care au reuşit să depăşească pragul de 1 miliard de lei prin grupurile pe care le-au creat. Fie sunt afaceri pornite de la zero în anii ’90 ai căror fondatori duc mai departe businessurile de unii singuri, fie sunt cei care au decis să atragă finanţare prin intermediul bursei pentru a crea lideri de piaţă.