ZF 25 de ani: Antreprenori

ZF 25 de ani. Andrei Cionca, fondator al Impetum Group: Noi trebuie să găsim scurtăturile şi căile cele mai rapide şi mai eficiente pentru a duce economia României la următorul nivel

28.11.2023, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Un antreprenor trebuie să se cunoască foarte bine pe el însuşi şi să ştie exact de unde vine motivaţia lui de a se ridica în fiecare dimineaţă din pat“, spune Andrei Cionca, fondatorul Impetum Group.  Pentru a surprinde modul de a face business al antreprenorilor români, dar şi pentru a lua periodic pulsul stării lor de spirit cu privire la economie, Impetum Group a lansat în 2020, la scurt timp după instalarea pandemiei de COVID-19, studiul Confidex, un indice de încredere a managerilor români în economie.

O experienţă de peste două decenii în domeniul inves­tiţiilor, alături de expertiza în managementul de criză şi restructurarea com­paniilor aflate în dificultate i-au consolidat lui Andrei Cionca o carieră în businessul autohton. Ca fondator al Impetum Group, este unul dintre primii antreprenori români care au pariat pe capacitatea de transformare a companiilor cu potenţial, dar şi pe oportunitate, chiar şi în perioadele dificile ale businessului românesc.

„Cea mai mare provocare până astăzi a fost în primul moment în care am vrut să diversific şi să ies din core-ul de business pe care îl practicam atunci, şi anume insolvenţa, şi să pivotez către investiţii. Se întâmpla în 2008, când am făcut pasul acesta complet nepregătit şi răspunsul imediat a fost că am pierdut o foarte mare sumă de bani“, îşi aminteşte Andrei Cionca.

Nu a fost însă singurul moment critic din cariera lui. La fel de dificil a fost când s-a întors ulterior în businessul de bază în care activa, dar într-o industrie care se schimbase radical între timp. A trebuit să reinventeze produsul de bază în care opera ca şi core business. De atunci şi până acum, a fost martorul a numeroase transformări în această lume a banilor şi a afacerilor. Uitându-se în urmă la ultimii 25 de ani, adică exact timpul în care şi Ziarul Financiar a surprins lumea businessului în evoluţie, Andrei Cionca vede un progres incontestabil.

„În ultimii 25 de ani, dacă ne uităm la cifrele macro şi dacă ne uităm din afara ţării, România a evoluat foarte mult şi asta este indiscutabil, mai ales după aderarea la UE. Iar diferenţele se văd. Evoluţia economiei româneşti este vizibilă – de exemplu, dacă comparăm acum economia noastră cu economia Ucrainei (evident, înainte de război), vom vedea că indicatorii Ucrainei sunt mai slabi prin comparaţie cu ai noştri, Ucraina fiind o ţară de două ori mai mare.“

„Aşadar, cred că, dacă ne uităm din exterior, am progresat mult, iar evoluţia României a fost spectaculoasă.“

Din interior însă, există constant senzaţia că s-ar fi putut face şi mai multe, că ritmul ar fi putut să fie mai accelerat. Tocmai de aceea, fondatorul Impetum Group este de părere că generaţia de manageri din care şi el face parte ar trebui să nu mai urmeze toate căile bătătorite sau „reţetele“ testate în alte pieţe dezvoltate.

„Cred că trebuie, în primul rând, să înţelegem foarte bine produsele de pe aceste pieţe. De asemenea, trebuie să înţelegem foarte bine modul în care s-au dezvoltat aceste pieţe, dar şi să conştien­tizăm faptul că noi nu avem la fel de mult timp la dispoziţie precum cei care activează pe aceste pieţe şi că noi trebuie să găsim scurtăturile şi căile cele mai rapide şi mai eficiente pentru a duce economia României la următorul nivel.“

Se gândeşte astfel la instituţiile de finanţare alternativă, la modalităţile de a aduce mai mulţi bani în economie, acolo unde este nevoie foarte mare capital pentru întărirea şi scalarea companiilor româneşti.

De altfel, prin fondarea Impetum Group şi a întregului concept pe care îl aco­peră acest holding, Andrei Cionca a anti­cipat nevoile mediului de afaceri românesc.

Impetum Group înseamnă astăzi CITR – liderul pieţei de insolvenţă din România, ROCA Investments – soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi sca­larea IMM-urilor româneşti cu potenţial, ROCA X – venture capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie, şi Agista – fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creştere susţinută cu resurse limitate în nişa în care activează şi care caută să-şi accelereze scalarea la nivel naţional şi internaţional.

Prin toate aceste iniţiative, Andrei Cionca a contribuit la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc. El crede că, deşi aflată încă într-un stadiu incipient, piaţa românească de private equity se va maturiza într-un ritm susţinut, iar mediul antreprenorial va putea beneficia de investitori cu potenţial pentru sca­larea businessurilor şi interna-ţionalizarea lor. Din punctul său de vedere, accesul la capital reprezintă un element-cheie pentru dezvoltarea mediului antreprenorial românesc, iar finanţările private şi investiţiile nu doar furnizează capital esenţial, ci aduc şi o reţea de sprijin şi expertiză care pot transforma o afacere promiţătoare într-un succes durabil.

Mai mult, Impetum Group îşi propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business, prin reunirea de business knowledge specific pentru fiecare din cele trei etape din viaţa unei companii (startup, criză de creştere, distress), capital, sinergii şi cross-uri între business-uri complementare, precum şi o comunitate de manageri şi antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România. Cum se măsoară succesul unui antreprenor? Trei elemente sunt esenţiale, consideră Andrei Cionca.

„În primul rând, un antreprenor trebuie să se cunoască foarte bine pe el însuşi şi să ştie exact de unde vine motivaţia lui de a se ridica în fiecare dimineaţă din pat. Motivaţia asta, odată descoperită, îl va ajuta să treacă peste multele probleme care apar în viaţa fiecărui antreprenor şi îl va ajuta să se energizeze şi să îi energizeze şi pe cei din jurul lui.“

În al doilea rând, crede Andrei Cionca, antreprenorul trebuie să înţeleagă că nu poate să facă lucrurile singur, aşa că trebuie să se înconjoare de oameni mai buni decât el.

„Cred că secretul succesului unui business stă foarte mult în echipa pe care şi-o formează antreprenorul. Avem nevoie de antreprenori care sunt vizionari, avem nevoie de antreprenori care au idei geniale, avem nevoie de energia lor, de deciziile lor rapide, de capacitatea de a-şi asuma nişte riscuri.“

În al treilea rând, este foarte important ca antreprenorul să-şi cunoască foarte bine limitele, pentru că tendinţa antreprenorilor este să-şi asume riscuri mai mari decât pot duce.

„De aceea, cunoscându-şi foarte bine limitele, va şti exact unde trebuie să se oprească, unde trebuie să-şi limiteze deciziile, unde trebuie să facă împuternicirea altor oameni şi să se asigure că businessului îi va fi mai bine chiar şi dincolo de limitele sale.“

Tocmai pentru a surprinde modul de a face business al antreprenorilor români, dar şi pentru a lua periodic pulsul stării lor de spirit cu privire la economie, Impetum Group a lansat în 2020, la scurt timp după instalarea pandemiei de COVID-19, studiul Confidex, un indice de încredere a managerilor români în economie, care a ajuns la cea de-a noua ediţie, realizată cu ajutorul răspunsurilor a peste 550 de executivi şi antreprenori români. Proiectul, coordonat de Andrei Cionca, a devenit un instrument util de lucru pentru managerii şi antreprenorii români, dar şi pentru toţi decidenţii interesaţi de evoluţiile şi tendinţele mediului de business local. Peste 2.500 de antreprenori şi executivi C-Level au contribuit la cele nouă ediţii ale studiului Confidex. Într-un prezent turbulent, cu o dinamică marcată de factori specifici atât pe plan intern, cât şi din plan extern, pentru o evoluţie pozitivă a mediului de business este necesară o raportare corectă la realitate – aceasta este premisa de la care a plecat în demararea şi continuarea acestui proiect.

Dincolo de susţinerea antreprenorilor prin finanţările potrivite, Andrei Cionca este de părere că şi educaţia joacă un rol primordial în progresul businessului românesc. Tocmai de aceea, este un susţinător activ al mediului educaţional românesc şi face parte din Board of Advisors Transylvania College. Şi tot în contextul educaţional, ce ar fi fost el dacă nu ar fi urmat această cale şi nu ar fi devenit antreprenor?

„Cred că aş fi putut să fiu un foarte bun antrenor de sport pentru copii şi aş fi avut o abordare diferită, în care să nu-i învăţ doar un singur sport, ci să-i învăţ, în general, chestiuni legate de echilibrul corpului (mă refer la alimentaţie, odihnă etc.). Şi pe lângă sportul respectiv, aş fi insistat şi pe alte elemente foarte importante precum spiritul de echipă, modalitatea în care dobândeşti rezilienţa, practic educaţia şi pregătirea pentru viaţă prin sport“, mărturiseşte Andrei Cionca.

 

Informaţii-cheie despre companiile din grupul Impetum:

ROCA Investments, companie de private equity: are o evaluare de 78 mil. euro şi un randament anualizat de 39%;

ROCA Industry, holding industrial de materiale de construcţii, deţinut de ROCA Investments: cuprinde opt companii şi pregăteşte transferul de pe piaţa AeRO a BVB, către piaţa principală;

ROCA Agri RDF, holding de agribusiness care promovează capitalul 100% românesc: a luat naştere prin parteneriatul dintre ROCA Investments şi RDF, distribuitor regional de input-uri (îngrăşăminte chimice, seminţe şi pesticide) şi trader de cereale. A raportat afaceri de peste 156 milioane de euro în 2022;

Agista, fond de investiţii românesc în curs de autorizare care accelerează IMM-urile locale prin investiţii şi prin instrumentele pieţei de capital. De la lansare şi până în prezent, a investit în Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX – de cur-nd FORT, Top Tech, Bittnet Group şi Centrokinetic.

Sursa: Impetum Group