ZF 24

Zi decisivă în negocierile cu FMI. Reducerea CAS, punctul esenţial pe agenda discuţiilor

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: Ţările din restul Euro­pei folosesc mai mult sistemul ban­car. Pentru acelaşi nivel de dez­vol­ta­re şi acelaşi stil de viaţă trebuie împrumutate şi mecanismele care i-au adus pe ei acolo. Foto Andreea Alexandru

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: Ţările din restul Euro­pei folosesc mai mult sistemul ban­car. Pentru acelaşi nivel de dez­vol­ta­re şi acelaşi stil de viaţă trebuie împrumutate şi mecanismele care i-au adus pe ei acolo. Foto Andreea Alexandru

12.06.2014, 00:07 634

Ministrul finanţelor Ioana Petrescu spune într-un in­ter­viu acordat revistei The ONE că reducerea CAS este unul dintre prin­cipalele punc­te pe agen­da discuţiilor cu re­pre­­zentanţii FMI aflaţi în aceste zile la Bucu­reşti. Mi­ni­strul spune că discuţiile sunt com­plexe pentru că se negociază un „pachet“, nu separat reducerea CAS, însă ea nu a făcut un pronostic în privinţa re­zul­tatelor. În ceea ce priveşte re­du­ce­rea TVA aceasta nu este o mă­sură în­tre­vă­zută pe termen scurt, spune titu­larul por­tofoliului Finanţelor. FMI nu se opu­ne răspicat reducerii CAS, dar cere gu­ver­nului să identifice surse altervative pen­­tru buget - efortul reducerii CAS cu cinci puncte procen­tua­le evocat de gu­vern fiind estimat la 5 mld. lei anual.

Premierul Victor Ponta a anuţat că as­tăzi va avea o ultimă întâlnire cu delegaţia FMI, adău­gând că speră ca re­la­xarea impozitării muncii să fie efec­tu­ată „într-o perioadă de timp rezonabilă“.
 

Ce a făcut bun până acum Ministerul Finaţelor de când aţi venit dumneavoastră?

Urmăresc ca sistemul fiscal să fie pu­ţin mai simplu, un număr mai redus de taxe. Cred că tăierea celor 92 de taxe para­fiscale este o măsură bună, nu adu­ceau suficient de mulţi bani la buget. Îmi doresc totodată încurajarea mediul­ui de afaceri prin măsura de neimpo­zita­re a profitului reinvestit.

Vreau să fac faţa fiscului mai prie­te­noasă: multe din servicii să fie mutate online pentru eco­nomisirea timpului, fis­cul să educe mai bi­ne contribuabilul, informarea să fie mai clară.

Va scădea CAS de la 1 iulie?

Pentru asta mă lupt de vreo 10 zile cu FMI. Scăderea CAS e unul dintre punc­tele esenţiale ale negocierii. Împre­u­nă cu echipa de la Ministerul Finan­ţe­lor am venit cu soluţii, am venit cu mă­suri, dar negocierile sunt complexe, pen­tru că sunt negociate mai multe lu­cruri care fac par­te dintr-un pachet. Nu se negociază se­parat CAS faţă de alte mă­suri. Şi atunci trebuie să lucrăm pe toate planurile.

Aveţi în vedere scăderea TVA?

Nu s-a discutat acest subiect, nu e o pro­ble­mă pe termen scurt, poate pe termen mediu.

Ce trebuie făcut pentru a creşte rata de colectare a taxelor?

Pentru a creşte rata de colectare a taxelor trebuie urmărită atât reducerea evaziunii, cât şi conformarea voluntară.

Pentru reducerea evaziunii fiscale s-a ela­borat proiectul de lege pentru pla­fo­narea plă­ţilor în numerar între per­soane fizice care este acum în Parlament.

Pe partea de confor­mare vo­luntară se urmăreşte discutarea cu corpo­ra­ţi­ile despre preţurile de transfer pentru a ve­dea cum îşi alocă profitul în România sau alte ţări.

S-a dat drumul la o înţelegere între fisc şi corporaţiile multinaţionale (EPA) cu privire la modul în care îşi vor plă­ti taxele în fiecare an. În acest fel, fis­cul nu mai măsoară în fie­care an ce pro­cent din profit s-a dus în fiecare ţară, iar corporaţiile ştiu exact cât au de plătit. Dacă beneficiile ar fi explicate mai clar - şcoli, asistenţă medicală, pensii, dru­muri etc. -, oamenii ar înţelege mai bine rolul taxelor.

În România oamenii par foarte su­pă­raţi pe evaziune, dar nu reacţionăm foar­te tare când o vedem. De exemplu, oa­menii de afa­ceri nu reacţionează dacă au cunoştinţe care plătesc salariul mi­nim pe hârtie şi restul cash; toată lumea e afectată, dar nu luăm mă­suri.

De ce e România o ţară de cash? Chiar şi Ministerul Finanţelor încurajează oamenii să plătească cash taxele.

Se urmăreşte introducerea plăţii cu car­dul şi la ghişeu şi online. Am fost sur­prin­să de anumite reacţii negative la pro­iectul cu plafonarea cash. E un proiect bun.

Nu cred că trebuie să ne lăsăm influ­en­ţaţi de faptul că sunt anumite zone fără acces la bănci. Încet, încet trebuie să promovăm mă­suri care să îi în­cu­ra­jeze pe oameni să folo­seas­că sistemul fi­na­nciar şi, evident, şi băncile se vor duce să deschidă sucursale. Ţările din restul Euro­pei folosesc mai mult sistemul ban­car. Pentru acelaşi nivel de dez­vol­ta­re şi acelaşi stil de viaţă trebuie împrumutate şi mecanismele care i-au adus pe ei acolo.

Interviul complet va apărea în ediţia din luna iulie a revistei The One

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO