ZF 24

ZF Private Health. Prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, director medical, Radiologie şi Imagistică Medicală, reţeaua Regina Maria: „Radiologia şi imagistica medicală sunt cele mai dinamice specialităţi din medicină, ca evoluţii tehnologice“

Autor: Georgiana Mihalache

16.12.2022, 00:05 1524

♦ În cadrul reţelei Regina Maria sunt 27 de centre de imagistică şi radiologie medicală, un segment care a prins din ce în ce mai mult avânt în ultimii ani ♦ Inteligenţa artificială, sistemele care analizează mii de imagini, ajută medicii să fie mai eficienţi în diagnostic.

Medicina modernă este direct legată de imagistica medicală, care ajută specialiştii să fie mai eficienţi, să pună un diagnostic rapid şi corect, iar avansul tehnologiei se vede cel mai bine în această ramură a medicinei, consideră prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, director medical, Radiologie şi Imagistică Medicală, reţeaua Regina Maria.

„Imagistica medicală a făcut un pas enorm de la radiografia simplă, care era o singură imagine pe un anumit segment, la radiologia sec­ţională - computer tomografie sau la cea mai performantă tehnică - rezonanţa magnetică, unde sunt generate pachete de mii de imagini. Numărul de instalaţii, aplicabilitatea şi investigaţiile au o pondere mult mai mare în diagnostic decât aveau în anii anteriori“, a spus dr. Florin Bîrsăşteanu în cadrul emisiunii ZF Private Health.

El este fondatorul Centrului de Radioimagistică Dr. Bîrsăşteanu din Timişoara, integrat în anul 2019 în cadrul reţelei Regina Maria. În prezent, medicul îndeplineşte rolul de lider medical al Diviziei Imagistică, fiind supraspecializat în imagistică musculoscheletală.

„Radiologia şi imagistica medicală sunt, din punctul meu de vedere, cele mai dinamice specialităţi din medicină, ca evoluţii tehnologice. Unul dintre motoarele care în ultimii ani dau un alt sens acestei specialităţi este şi inteligenţa artificială. Sunt sisteme de calcul care încearcă să imite funcţiile cognitive ale inteligenţei naturale, baze de date imense care sunt analizate, procesate. Noi lucrăm cu imagini deja digi­talizate şi cu volume foarte mari de date care sunt greu de analizat doar de inteligenţa naturală“, a explicat medicul.

Practic, inteligenţa artificială nu înlocuieşte medicii, doar filtrează cazurile şi îi ghidează pe specialişti în momentul în care stabilesc un diagnostic. „Medicii sunt beneficiarii multiplelor aplicaţii şi ai tehnologiilor care au ca suport sisteme de calcul. Radiologii sunt obişnuiţi cu aceste sisteme. Nu suntem numai cititori de imagini, suntem medici şi integrăm toate informaţiile prin cunoştinţele noastre. Practic trebuie să avem abilităţi de cunoscători buni de tehnologie şi medicii radiologi prin natura profesiei sunt foarte buni cunoscători ai acestor sisteme“, a mai spus prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu.

El a precizat că a luat decizia integrării într-o reţea în 2019 din dorinţa de a trece la un alt nivel, iar această mişcare şi-a pus imediat amprenta asupra potenţialului de creştere al centrelor create la Timişoara, dar şi asupra parametrilor financiar

„Deja avem o standardizare a abordării a procedurilor şi chiar a rezultatelor. Am introdus prima oară la nivel de reţea o aplicaţie care măsoară cantitatea de raze pe care le absoarbe un pacient în timpul examinării. Suntem prima reţea integrată la nivel de ţară care în toate centrele are aceste aplicaţii. Avem aplicaţii de voice recognition prin care practic toate rezultatele noastre se dau digitalizat, am eliminat hârtia din circuitele noastre“, a mai spus medicul.

Inclusiv pacienţii au început să înţeleagă nevoia imagisticii medicale, iar un diagnostic în acest moment nu se mai poate pune fără imagistică, adică investigaţii de tip computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară.

„Suntem într-o dinamică şi nu ratăm nicio oportunitate de pe piaţă, reînnoim tehnologic toate aparatele care sunt puţin mai vechi. Încercăm să aducem prin pachete motivaţionale consistente resursa umană - este totuşi cea mai importantă resursă pe care o avem la dispoziţie, dar nu neglijăm deloc tehnologia şi mai ales calitatea actului nostru medical“, a concluzionat prof. univ. Dr. Florin Bîrsăşteanu.

Prof. univ. dr. Florin Bîrsăşteanu, reţeaua Regina Maria: Inteligenţa artificială ne ajută, ne ghidează, ne orientează în evaluarea diagnostică, filtrează cazurile şi concluzia aparţine medicului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO