ZF 24

ZF Live. Ce vinuri de 5 stele poţi să deguşti la festivalul Ro-Wine din acest weekend? Care sunt vinurile preferate ale lui Liviu Popescu, patronului Fratelli?

Autor: Roxana Rosu

19.05.2017, 12:56 2662

A doua ediţie a RO-Wine  The Wine Festival of Romania se va desfăşura în acest weekend, pe 20 şi 21 mai, la Fratelli Studios, iar participanţii la eveniment pot degusta peste 300 de vinuri atent selecţionate, de la 50 de producători autohtoni şi internaţionali, de pe trei continente.

Fiecare producător va prezenta publicului un număr maxim de 5 etichete, selectate de către un juriu internaţional.

În total sunt 50 de producători, din care 25 din România şi Republica Moldova, iar restul din ţări precum Italia, Franţa, Chile, Argentina. La fiecare stand de cramă sunt prezenţi şi proprietarii.

- ”Au început să vină de astăzi multe jeturi la Bucureşti ca să participe la festival, proprietari de castele, de podgorii vechi de 200-300 de ani. Avem şi un conte şi o contesă din Umbria”, povesteşte Liviu Popescu.

 - 50 de lei intrarea pe zi. O sa aducem şi food-truck-uri în curte.

- Anul trecut am avut 500 de oameni pe zi. Estimăm 1000 pe zi la această ediţie, între orele 12.00-20.00.

- Vrem să îl ducem şi în alte oraşe, poate şi în Republica Moldova, unde e o piaţă de vin extraordinară, iar producătorii de acolo sunt mult mai bine organizaţi.

- Vreau să fac un festival Ro-Wine pentru studenţi, cu vinuri mai ieftine, gama a doua. Şi să găsesc pasionaţi de vinuri pe care să îi duc la cursuri specializate. Sunt şi alte meserii decât să fii avocat sau om de business.

Vinuri preferate:

Vinuri albe

Quinta de la Cramele Recas

Clos des Colombes

Chardonnay de la Valvis

Vinuri roşii:

Neagră de Drăgăşani, cupaj de la Avincis

Iacob, cupaj din trei vinuri de la Davino

Apogeum, Feteasca Neagră, de la Domeniile Tohani

Vinuri roze:

Crama Gitana din Republica Moldova

Vinuri de cinci stele: 

Sauvignon Blanc 2008 Isărescu

Flamboyant de la Davino, roşu, 2008-2009

- La festival va fi lansat şi al doilea volum al ghidului The Wine Book of Romania, în care sunt  prezentate şi clasificate 300 de vinuri, aparţinând a 75 crame, 60 din România şi 15 din Republica Moldova.

- Un număr de 50 de vinuri au primit calificativul maxim din partea juriului, reprezentând 18% din totalul vinurilor prezentate, în creştere faţă de ghidul de anul trecut.  Jurizarea vinurilor pentru volumul 3 The Wine Book of Romania va avea loc în timpul RO-Wine. Sunt opt juraţi internaţionali prezenţi la Bucureşti

- Văd mulţi oameni de afaceri care investesc în vinuri acum.

- La restaurantele Nobu şi Hakkasan din Londra, clasificat la o stea Michelan, vinul casei este de la Davino. ”Lumea se obişnuieşte cu terroir-ul din România şi poate clienţii vor mai cere şi alte vinuri locale”

- Ca trend, 50% din vinurile vândute la restaurantele de la noi sunt roze, chiar şi iarna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO