ZF 24

ZF HR Trends 2016. Ministrul muncii: Stimulăm mobilitatea internă a angajaţilor, prin prime de instalare de până la 3.500 de lei

Claudia-Ana Costea

Claudia-Ana Costea

Autor: Adelina Mihai

05.04.2016, 00:05 62843

Ministerul Muncii are în vedere acordarea unor sub­venţii pentru angajatorii care recrutează personal din zonele defavorizate din România, cum sunt, de exemplu, regiunile în care s-au închis mine, iar locuitorii rămaşi fără loc de muncă nu au altă posibilitate de angajare în apropiere de casă.

„Acordăm o serie de subvenţii angajatorilor. Spre exemplu, cei din zonele defavorizate care îşi găsesc o slujbă la 50 de kilometri de domiciliu sau  cei care fac naveta pot primi subvenţii de 1.000, respectiv 3.500 de lei sub forma unor prime de instalare, astfel încât aceştia să poată câştiga un venit chiar departe de casă fiind“, a spus Claudia-Ana Costea, ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, în cadrul ZF HR Trends 2016, cea de-a 11-a conferinţă anuală de resurse umane, organizată săptămâna trecută de Ziarul Financiar.

Această măsură ar face parte dintr-un set de pro­pu­neri convenite de Ministerul Muncii împreună cu repre­zen­tanţii confede­ra­ţiilor sin­di­cale şi patronale, care are ca scop creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă.

O altă măsură din acest pachet este încercarea de formare profesională sau de recalificare gratuită a persoa­nelor care nu sunt angajate în meseriile căutate pe piaţa muncii.

„De asemenea, avem în vedere dezvoltarea învăţământului alternativ, astfel încât să încercăm să calificăm şomerii în meserii cerute pe piaţa muncii”, a mai spus ministrul muncii. Claudia-Ana Costea a mai spus că dorinţa ei este ca românii din afara graniţelor să revină în ţară, să îşi împărtăşească experienţele trăite acolo şi să ajute statul la punerea în aplicare a acestor măsuri care să stimuleze mobilitatea forţei de muncă şi gradul de ocupare al popuaţiei.

„Din păcate, unul dintre impedimente îl reprezintă dezvoltarea economică a României, care induce un nivel de salarizare mai puţin atractiv decât cel din ţările europene”, a mai spus ea.

Întrebată de ce nu creşte salariul minim la 2.000 de lei pe lună dintr-o dată pentru ca salariile din România să fie mai atractive (nivelul actual fiind de 1.050 de lei brut pe lună), ministrul muncii a răspuns:

„Din pix sau din stilou pot să duc salariul minim la 4.500 de lei pe lună, nu ar fi o problemă, dar am această responsabilitate şi datorie faţă de cetăţeni să mă gândesc la efecte şi să adaptez mecanismul de stabilire a salariului minim la nivelul unor realităţi economice. Până la urmă, nu vreau să instig angajatorii împotriva salariaţilor. În mediul privat, orice creştere bruscă a salariilor poate conduce la concedieri, pentru că un angajator poate spune că poate asigura 2 salarii de 4.500 de lei, dar din 4 salariaţi trebuie să rămână cu 2, astfel încât să poată asigura activitatea companiei şi un profit. Acest lucru este mai greu în sectorul public, unde există un set de reglementări”.

O altă consecinţă ar mai fi, a spus ea, în întreprinderile mici, unde dacă nu există sustenabilitatea acestui nivel salarial există ca posibil efect închiderea întrepreinderii respective.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1.050 de lei brut pe lună la 1.250 de lei începând cu luna mai a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO