ZF 24

ZF/BT Health. Luminiţa Vâlcea, Director executiv COPAC: Marile probleme din sănătate sunt legate de buget, lipsa programelor de prevenţie, accesul dificil la datele pacienţilor, lipsa de informare a populaţiei

ZF/BT Health. Luminiţa Vâlcea, Director executiv COPAC:...

Autor: Roxana Rosu

24.10.2023, 10:20 53

Principalele probleme din sănătate sunt legate de buget, lipsa prevenţiei, accesul dificil la datele pacienţilor, lipsa de educaţie a populaţiei, de informare, este de părere Luminiţa Vâlcea, Director executiv COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice).

”Problemele principale sunt cele legate de circuit, de buget, faptul că este nevoie de o rectificare bugetară ca să fie acoperite fondurile pentru programele speciale, cele legate de prevenţie, faptul că se descoperă bolile târziu, accesul dificil la date, lipsa de educaţie, de informare. Trebuie să lucrăm mult pe zona asta, picătură cu picătură. Noi venim cu multe propuneri către minister. Am susţinut de exemplu ca pacienţii cronici să aibă acces la vaccinuri compensate şi s-a întâmplat anul acesta. Vaccinarea este foarte important pentru pacienţii cronici”, a spus Luminiţa Vâlcea în cadrul conferinţei ZF BT Health de la Bucureşti.

O opinie împărtăşită de toţi medicii prezenţi la discuţii este lipsa unor programe reale de prevenţie la nivelul societăţii, coordonate de minister. Este un capitol la care România stă foarte prost în statisticile internaţionale, având printre cel mai mare număr de cazuri de cancer descoperite târziu.

”Este nevoie de un program de screening. Dar este greu, medicii de familie sunt puţini. În Ilfov de exemplu, din 1400 de medici de familie înregistraţi doar 120 au vrut să intre într-un program de screening. E clar că nu reuşim să facem acest pas doar cu medicii de familie”.

O soluţie ar putea fi cooptarea medicilor de medicină muncii în program, aceştia putând primi mai multe atribuţii pe lângă cele pe care le au acum.

”Acum medicii de familie au apanajul prevenţiei, dar se pot face mai multe lucruri în acest sens. Medicul de familie este medicul comunităţii, dar sunt prea puţini”.

O altă problemă este şi nevoia de a educa societatea în sensul de a acorda mai multă atenţie prevenţiei, iar acest lucru se poate face şi coercitiv. În alte ţări europene, programele de screening pentru anumite boli sunt susţinute gratuit de stat, dar pacienţii care nu le urmează şi dezvoltă ulterior o anumită afecţiune plătesc integral sau parţial tratamentul.

În acest context, Luminiţa Vâlcea spune că pacientul are nevoie de ambele sisteme, şi cel de stat şi cel privat, dar lucrurile trebuie să se desfăşoare mai coerent, iar priorităţile din sistemul medical trebuie stabilite de Ministerul Sănătăţii.

” Priorităţile trebuie să ţină cont de nevoi. Nu avem date clare, cercetări, despre nevoile comunităţii. Nu avem registrele pacienţilor. Iniţiativele sunt disparate şi nimeni nu pune lucrurile cap la cap”.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC a fost înfiinţată în 2008, ca organizaţie ce are ca scop promovarea şi protejarea drepturilor pacienţilor cu boli cronice.

În 2011, COPAC a devenit membru al Forumului European al Pacienţilor (European Patient Forum), cea mai mare organizaţie umbrelă din Uniunea Europeană, ce reuneşte organizaţii din majoritatea ţărilor europene

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO