ZF 24

Zece condiţii pe care trebuie să le îndeplinească candidatele care vor să devină stewardese

Zece condiţii pe care trebuie să le îndeplinească...

Autor: Mihaela Pascari

28.11.2015, 11:40 30731

Vorbirea fluentă a limbii engleze, înălţimea minimă de 1,60 m şi starea de sănătate foarte bună sunt câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească candidatele la un post de stewardesă (însoţitoare de bord) în ca­drul unei companii aeriene.

Ziarul Financiar a întrebat-o pe Steluţa Racol­ţa, general manager al RSC Con­sul­ting, care sunt condiţiile pentru ocupa­rea unui post de însoţitor de bord. RSC Con­sulting este o com­panie înfiin­ţată în 2007, care a câştigat un proiect eu­ro­pean în valoare de 5,3 milioane de lei (aproa­pe 1,2 mil. euro) pentru reali­zarea la Cluj-Napoca a unei şcoli private de for­ma­re profe­sională în ocupaţia de înso­ţitor de bord.

Compania RSC Counsulting a fost în­fiinţată la Cluj- Napoca în 2007 ca fur­nizor de programe de formare profe­sio­na­lă de către Steluţa Racolţa, fost di­rec­tor general şi preşedinte al companiei de asi­gurări ARDAF. Compania a avut în 2014 o cifră de afaceri de 214.000 de lei şi un număr mediu de 21 de angajaţi, con­form datelor de pe Ministerul Finanţelor.

RSC CONSULTING a derulat un proiect din România finanţat prin Fondul Social European pentru for­marea profesională a tinerelor român­ce în profesia de însoţitor de bord prin care peste 100 de tinere şi-au găsit un loc de muncă în cadrul companiilor de aviaţie din Orientul Mijlociu.

 

Care sunt cele 10 criterii de selecţie a candidatelor pentru poziţia de stewardesă, în opinia Steluţei Racolţa:

1. Cunoştinţele bune de limba en­gleză, o bună pregătire şi conduită, mo­­dul de comunicare. Acestea repre­zin­tă primele criterii de selecţie a can­didaţilor pentru posturile de însoţitori de bord, care la rândul lor ajută can­didaţii cât să se angajeze atât să crească pro­fesional în intermediul companiei de aviaţie. „Pentru a face o departajare corec­tă, participantele au susţinut două pro­be: test scris limba engleză şi interviu în limba engleză“, spune Steluţa Racolţa, general manager al RSC Consulting.

2. Tot în vârful criteriilor stau stu­diile cursanţilor, aceştia trebuie să aibă ter­minat cel puţin liceul. „ În cadrul RSC Counsulting pot participa şi can­didaţii fără diploma de bacalaureat“.

3. Pe lângă abilităţile candidaţilor este importantă şi starea lor de sănatate. Aceştia trebuie să fie într-o stare de sănătate foarte bună.

4. Persoanele ţintă selectate de com­pa­niile aeriene sunt oamenii energici, ti­neri, buni comunicatori cu un aspect fizic plăcut. „Cei care au deja o calificare în această profesie pornesc, evident, cu un atu la interviurile de angajare, com­pa­niile de aviaţie nemaifiind nevoite să in­vestească în pregătirea lor iniţială. Anumite companii însă se mai pot ghida şi după alte criterii, având în vedere po­liticile şi legislaţia din ţările lor.“

5. Un alt element care influenţează se­lecţia celor care vor să obţină un astfel de post este înălţimea care diferă de la o com­panie la alta. De exemplu în cadrul RSC Counsulting înălţimea începe de la 1,60 m şi trebuie să existe o propor­ţio­na­litate între înălţime şi greutate.

6. Pe lângă criteriile legate de înălţime şi abilităţi de comunicare, candidaţii trebuie să fie pregătiţi pentru un pro­gram solicitant cât să dea dovadă de serio­zitate şi perseverenţă, mai ales dacă vor să crească pe linie profesională. „În privinţa programului de lucru al unui însoţitor de bord, acesta este în con­cordanţă cu politica companiei ae­riene, în raport şi cu orarul de zboruri.“

7. Vârsta viitorilor însoţitori de bord trebuie să înceapă de la 18 ani şi să nu depăşească 36 de ani. „Este un fapt cunoscut că însoţitorii de bord care trec de o anumită vârstă au posibilitatea de a-şi continua activitatea în cadrul aceloraşi companii de aviaţie, pe alte posturi complementare“, spune Steluţa Racolţa.

8. Încă un criteriu de selecţie sunt cu­noş­tinţele teoretice în vederea anga­jării, având în vedere că toate com­pa­niile de aviaţie urmăresc cunoştinţele pe care le dobândesc candidaţii în timpul cursurilor de formare profesională. „O companie arabă, de exemplu, apre­ciază competenţele dobândite de ab­solventele şcolilor de însoţitori de bord din ţări membre ale UE, referitor la pro­cedurile de siguranţă şi securitatea pa­sagerilor, dar acordă o atenţie deo­sebită competenţelor de relaţionare cu clienţii.“

9. Pe de altă parte, cursanţii nu au voie să aibă tatuaje în locurile vizibile. Acesta fiind un criteriu strict într-o companie de recrutare a cursanţilor.

10. Printre candidaţii potriviţi sunt cei cu o atitudine proactivă, persoane sociabile, dar şi ferme în luarea deciziilor. Pentru bărbaţii care vor să activeze în acest domeniu sunt aceleaşi criterii de selecţie ca şi în cazul femeilor. Aceştia au şanse egale în procesul de recrutare şi angajare în cadrul companiilor de aviaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO