ZF 24

Zece bănci deţinute de unguri au falimentat în ultimul an în Ungaria. Au blamat băncile străine şi sunt furaţi de propriii oameni

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2015, 00:06 2369
Faptul că străinii controlează sistemul bancar a fost caracterizat drept „nesănătos“ de guvernul maghiar, care s-a angajat într-o ofensivă de a aduce cel puţin 50% din activele bancare în mâini ungureşti. Din ianuarie 2014, nu mai puţin de 10 bănci au fost închise în Ungaria după ce au fost acuzate de fraudă, delapidare şi management defectuos. Însă toate aceste bănci aveau proprietari maghiari.

Prima instituţie bancară care a fost închisă în ianuarie 2014 este Kormend es Videke Takarekszovetkezet. Banca Naţională a Ungariei, care acţionează şi ca supraveghetor al sistemului bancar şi al pieţelor financiare, i-a amendat pe fostul preşedinte al băncii şi pe fostul director financiar cu 15 milioane de forinţi (aproximativ 50.000 de euro) pentru gestionare iresponsabilă a afacerilor companiei, potrivit origo.hu. Plata obligaţiilor Kormend a fost garantată cu bani de la bugetul de stat. În iunie 2014, cea mai mare bancă de economii din ţară, Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet, a intrat în faliment. Banca centrală a preluat controlul băncii de economii din cauza unor deficienţe în opera­ţiuni, notează Reuters. Directorul financiar şi doi angajaţi sunt în custodia poliţiei.

În august banca centrală a retras licenţa cooperativei de economii Alba Takarékszövetkezet după ce în urma unei anchete s-au descoperit deficienţe serioase în operaţiunile de zi cu zi, potrivit Budapest Business Journal. Cooperativa avea un deficit substanţial de capital.

În noiembrie a fost retrasă licenţa băncii Széchenyi István Hitelszövetkezet. Instituţia a înregistrat ani de-a rândul pierderi, iar autorită­ţile i-au cerut să majoreze capitalul, ceea ce managerii nu au reuşit. În decembrie, Tisza Takarékszövetkezet a trebuit să-şi în­chi­dă porţile după ce autorităţile au descoperit nereguli serioase de management.

Toate acestea sunt bănci mici, de economii. Banca centrală a eliminat şi jucători mai mari.

 

Jucătorii mari, scoşi din joc

În decembrie, banca centrală a retras licenţa de funcţionare a băncii Széchenyi Kereskedelmi Bank. Banca naţională a anunţat luna aceasta că a făcut o plângere penală legată de presupuse infracţiuni de delapidare, management defectuos şi alte abuzuri financiare săvârşite la Széchenyi. CEO al băncii a fost István Töröcskei, afiliat acţionarului majoritar, compania T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezel?, care avea o participaţie de 51%. Statul ungar deţinea 49% din capitalul social al Széchenyi. Töröcskei a fost CEO al Államadósság Kezel? Központ (ÁKK), agenţia care se ocupă cu administrarea datoriei Ungariei. Colaboratorul lui Töröcskei la Széchenyi a fost Imre Boros, care a lucrat ani buni la banca centrală în timpul regimului comunist. După căderea comunismului, Boros s-a implicat în politică, inclusiv alături de actualul premier Viktor Orban, şi a ajuns chiar ministru. Cariera politică i s-a destrămat în 2002, când s-a aflat că a fost agent al unei agenţii străine de spionaj în perioada comunistă. Banca a falimentat la un an şi jumătate după ce guvernul Orban a investit în ea.

Ultimele patru bănci „dispărute“ au legătură cu scandalul firmei de brokeraj Buda-Cash Group, care este suspectată că a făcut afaceri ilegale timp de mai mult de zece ani. De la Buda-Cash au dispărut 100 de miliarde de forinţi (367 de milioane de dolari) din banii clienţilor. Băncile implicate în scandalul Buda-Cash şi cărora banca centrală le-a retras licenţele sunt ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, BRB Buda Regionális Bank şi DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank. Aceste bănci aveau 120.000 de deponenţi. Statul va acoperi într-o oarecare măsură depozitele acestora, dar nu în totalitate.

Széchenyi Bank nu este singura investiţie dubioasă pe care guvernul Orban a făcut-o în active bancare. Statul a cumpărat anul trecut MKB Bank de la banca germană Bayerische Landesbank. Imediat după achiziţie s-a dovedit că banca are grave probleme financiare, atât de grave, încât nu se justifică preţul de achiziţie. Statul a trebuit să recapitalizeze banca pentru a proteja depozitele clienţilor.

Acum, guvernul va cumpăra alături de BERD 30% din operaţiunile maghiare ale băncii austriece Erste. O altă bancă austriacă, Raiffeisen, a anunţat că îşi va optimiza operaţiunile din Ungaria. Aici există zvonuri că aceste active urmează să fie cumpărate de Erste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO