ZF 24

WOW Air, compania aeriană cunoscută pentru zborurile transatlantice pornind de la 55 de dolari, a fost cumpărată de către cel mai mare rival al acesteia

WOW Air, compania aeriană cunoscută pentru zborurile...

Autor: Tibi Oprea

06.11.2018, 13:47 239

De la fondarea sa în 2011, compania aeriană WOW Air s-a luptat în piaţă cu competitorul Icelandair, însă competiţia a luat sfârşit. Luni, Icelandair a anunţat achiziţionarea transportatorului ultra-low-cost. Tranzacţia a fost estimată de Reuters la 18 milioane de dolari, în timp ce Bloomberg a estimat-o la aproximativ 25 de milioane de dolari.

Condusă de fondatorul si CEO-ul Skuli Mogensen, compania WOW Air a devenit cunoscută datorită zborurilor cu preţuri extraordinar de mici şi aeronavelor în culoare fuchsia. În cei 7 ani de activitate, compania aeriană a oferit zboruri transatlantice la preţuri cuprinse între 55 si 70 de dolari.

“WOW Air a construit în ultimii ani un brand puternic şi s-a bucurat de un mare succes pe pieţele companiei din şi către Islanda si peste Atlantic”, a declarat într-un comunicat preşedintele interimar si CEO-ul WOW Air, Bogi Nils. Acesta a mai spus: “Există numeroase oportunităţi de sinergie pentru cele două companii, dar vor continua să opereze fiecare sub propriile branduri.”.

În noua tranzacţie, acţionarii WOW Air vor primi fiecare cate o participaţie de 5,4% în cadrul Icelandair. Aceştia nu îşi vor putea vinde participaţiile nou primite timp de 6 luni, jumătate din acestea fiind supuse unui moratoriu suplimentar de şase luni.

Într-un mail intern obţinut de Bloomberg, Mogensen le-a explicat foştilor săi angajaţi că decizia de a vinde compania s-a bazat în mare parte pe condiţiile dure ale pieţei.

“Sunt foarte mândru de succesul şi dezvoltarea de care noi, la WOW Air, ne-am bucurat în ultimii câţiva ani şi sunt bucuros de feedback-ul pe care l-am primit de la primul nostru zbor. Am creat o chipă puternică care a atins un success remarcabil şi care a devenit un pionier în ceea ce priveşte zborurile low-cost peste Atlanticul de Nord.”

Ambele companii s-au confruntat in ultima perioadă cu creşterea preţului combustibilului, scăderea turismului în Islanda şi creşterea competiţiei zborurilor low-cost. Odată cu achiziţia WOW Air, cele două companii vor deţine 3,8% din piaţa de zboruri transatlantică, însă vor continua să opereze separat.

Cumpărarea WOW Air de către Icelandair este încă sub semnul aprobării din partea investitorilor Icelandair şi a autorităţilor antitrust şi de supraveghere din Islanda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO