ZF 24

Warren Buffett si bancile chineze, marii castigatori din industria financiara in 2008

30.12.2008, 12:10 13

Douazeci dintre cele mai importante companii listate pe bursa la nivel mondial au inregistrat, in 2008, profituri de 570 mld. dolari (398 mld. euro), si demonstreaza totodata ca unele dintre cele mai mari grupuri internationale inca mai au forta sa tina piept actualei crize mondiale, scrie Financial Times.

Prima pozitie in acest clasament este detinuta de Berkshire Hathaway, controlata de Warren Buffett, ce anunta un profit net de 106 mld. dolari (74 mld. euro), despre care spune ca a fost obtinut din diferenta dintre castigurile obtinute de pe urma titlurilor de valoare si datorii. Urmatoarele trei pozitii sunt detinute de banci chineze, Bank of China, ICBC si China Construction Bank, care au inregistrat profituri de 101 mld. dolari (70,5 mld. euro), 89 mld. dolari (62 mld. euro) si respectiv 82 mld. dolari (57,3 mld. euro), potrivit Bloomberg.

Doar 29 dintre cele 100 de companii aflate in top dupa valoarea de piata, inregistreaza profit net, potrivit unui analize realizate de Financial Times. Acelea care insa reusesc, trebuie sa fie ferme pe pozitie pentru a putea rezista in fata crizei care provoaca pierderi severe altor companii, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO