ZF 24

Vulturul Ioannis Papalekas a fost scos la lumină de DIICOT în dosarul SIF-urilor

Vulturul Ioannis Papalekas a fost scos la lumină de...

Autor: Cristi Moga

18.12.2014, 00:04 3169
Ioannis Papalekas, 38 de ani, fondatorul companiei Globalworth şi unul dintre cei mai discreţi investitori din piaţa imobiliară locală, a dat declaraţii în ultimele două zile la DIICOT în dosarul SIF-urilor, aceasta fiind prima situaţie în care omul de afaceri a apărut în faţa jurnaliştilor şi a fotoreporterilor români. Însoţit de avocatul său, Papalekas nu a făcut declaraţii în faţa presei, dosarul care l-a scos la suprafaţă fiind cel legat de delapidarea SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, în care oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au fost arestaţi preventiv. Papalekas este suspectat de complicitate în acest dosar, potrivit reprezentanţilor DIICOT.
 
Papalekas este activ în imobiliarele româneşti de mai bine de un deceniu, fiind implicat în proiecte precum centrul comercial City Mall sau clădirea de birouri Phoenix Tower din Bucureşti. El a accelerat însă investiţiile în ultimii ani după ce şi-a instituţionalizat afacerile prin fondarea companiei Globalworth pe care a listat-o pe bursa de la Londra şi a dus-o spre un portofoliu imobiliar de circa 700 de milioane de euro prin achiziţii succesive. Globalworth are în dezvoltare proiecte precum Bucharest One, viitorul sediu al Vodafone, şi Globalworth Campus, viitorul sediu al Telekom, şi a semnat în ultimele săptămâni achiziţia proiectelor Green Court I (sediul secundar al Orange), Nusco Tower (sediul Volksbank) şi UniCredit HQ, tranzacţii care nu au fost deocamdată închise.
 
Proiectul Bucharest One al Globalworth este construit şi pe o parte dintr-un teren ce a aparţinut companiei Romenergo controlată de Dragoş Bîlteanu, investitor alături de care Papalekas a cumpărat şi clădirea de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei, cei doi fiind recunoscuţi ca parteneri de afaceri apropiaţi. Una dintre tranzacţiile pentru care Dragoş Bîlteanu este acuzat de delapidarea SIF Banat-Crişana este legată de o achiziţie de obligaţiuni emise de Romenergo cu o valoare de 27 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO