ZF 24

Vremea face ravagii miercuri în ţară: Trafic afectat; copaci doborâţi şi autovehicule blocale

Vremea face ravagii miercuri în ţară: Trafic afectat;...

Autor: Departamentul Corespondenti

05.02.2020, 10:22 200

Ploile şi ninsorile din ultimele 24 de ore au produs efecte în 10 localităţi din 8 judeţe. Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de vânt, scoatearea apei din beciuri sau deblocarea unor TIR-uri, anunţă IGSU. Codul galben de ninsori e menţinut până joi dimineaţă.

În ultimele 24 de ore, peste 4.600 de pompieri au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele aflate sub incidenţa acestora.

Vremea nefavorabilă a impus intervenţia promptă a pompierilor militari în 10 localităţi din 8 judeţe - Bihor, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Harghita, Mureş, Sălaj, Suceava şi Tulcea - unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 beciuri, îndepărtarea a 2 zăpoare şi degajarea a 5 copaci şi a 4 stâlpi de telefonie căzuţi pe carosabil, fără ca aceste incidente să genereze victime în rândul cetăţenilor.

Totodată, 9 autotrenuri care nu au mai putut înainta din cauza carosabilului alunecos au fost deblocate.

Din cauza ninsorii şi a poleiului, traficul rutier pe 3 drumuri naţionale (DN 15/HR, DN 13B/HR şi DN 17/SV) şi pe 1 drum judeţean (DJ 108G/SJ) a fost afectat. Echipaje specializate au fost mobilizate în teren, pentru remedierea situaţiei şi reluarea circulaţiei în condiţii normale.

Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate, temporar, manevrele în Portul Midia şi în Bara Sulina.

„Pentru optimizarea reacţiei la solicitările cetăţenilor din zonele afectate, în 9 judeţe (AG, BH, BN, CS, CJ, HD, MM, SJ şi TM) au fost activate grupele operative. De asemenea, pentru gestionarea cu eficienţă a potenţialelor efecte, în cele 4 judeţe aflate sub avertizarea de cod portocaliu (BN, CS, HD şi MM) au fost organizate şedinţe extraordinare ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. La acest moment, nu sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă pompierii militari rămân la datorie pentru monitorizarea situaţiei şi aplicarea măsurilor imediate în caz de nevoie”, arată IGSU.

De miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00 se menţine o avertizare cod galben pentru aproape toată ţara, anunţându-se intensificări ale vântului şi ninsori viscolite în zonele montane. În regiunile estice vor fi precipitaţii, la început ninsori în zona de munte şi în nordul Moldovei şi mai ales ploi şi lapoviţă în rest, iar spre seară şi noaptea vor predomina ninsorile.

La munte, în nordul şi centrul Moldovei, iar din orele serii şi în sudul Moldovei, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. Rafalele vor depăşi 60...70 km/h, iar în zona montană 90...100 km/h. În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) şi în prima parte a nopţii de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens şi în regiunile vestice şi centrale, iar rafalele vor depăşi 55...60 km/h.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO