ZF 24

Volksbank a angajat Rothschild ca să-i vândă banca de la Bucureşti

Volksbank a angajat Rothschild ca să-i vândă banca de...

Autor: Ciprian Botea

06.03.2014, 22:28 20161
Volksbank a angajat grupul de consultanţă financiară Rothschild pentru a se ocupa de vânzarea băncii din România a grupului austriac, potrivit unor surse citate într-o ştire a Bloomberg, citată de cotidianul Die Welt. Austriecii ar trebui să vândă banca locală până la finalul acestui an, iar selectarea consultantului marchează practic începutul acestui proces.

Volksbank şi-a vândut în 2012 reţeaua de filiale din Eu­ropa Centrală şi de Est, cu excepţia băncii din România, băncii ruseşti Sberbank, mişcarea fiind parte a acordului prin care grupul a primit ajutor financiar de la statul austriac în 2009. Banca locală a trecut printr-un proces de restructurare în ultimii ani, înainte de a fi scoa­să la vânzare, din cauza problemelor cu creditele neperformante.

Grupul austriac deţine 51% din banca locală, în timp ce restul participaţiei este îm­părţită de grupul francez BPCE şi de băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank. De altfel, ceilalţi acţionari s-au implicat mai puternic în conducerea subsidiarei locale, din 2012 preşedinte al băncii fiind francezul Benoît Catel, care a lucrat anterior pentru grupul BPCE.

Volksbank România l-a recrutat recent pe Dan Sandu, bancherul care s-a ocupat în ultimii patru ani de restructurarea Nextebank, pe poziţia de prim-vicepreşedinte,  surse din piaţă afirmând că el va avea responsabilităţi tocmai în zona reaşezării Volksbank în perspectiva găsirii unui cumpărător. Nextebank a fost preluată la finalul anului trecut de acţionarii instituţiei financiare nebancare Patria Credit.

Volksbank se afla la finalul anului trecut pe locul nouă în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 3,8% (ceea ce înseamnă active de circa 3 mld. euro). Banca se afla în 2008 pe locul trei, cu o cotă de aproape 7%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO