ZF 24

Vodafone: ANC ne obliga sa subventionam Cosmote, Zapp si RCS

28.01.2009, 14:44 16

Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, contesta si noua varianta a planului de reducere a tarifelor prezentate de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, sustinand ca aceasta genereaza un dezechilibru pe piata.

“In opinia noastra, reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Telemobil si RCS & RDS era absolut necesara, mai ales ca pentru doi dintre acesti operatori, survine la mai bine de 10 ani de la intrarea pe piata. Cu toate acestea, ne-am fi asteptat ca atingerea simetriei tarifelor sa se produca inca din cursul acestui an, si nu din iulie 2010. Credem ca toate aceste intarzieri in atingerea simetriei genereaza un dezechilibru pe piata comunicatiilor mobile. Operatorii Cosmote, Zapp si RCS & RDS primesc astfel o subventie din partea primilor doi operatori, ceea ce poate fi considerata o decizie favorizanta, mai ales in contextul economic actual”, au spus oficialii Vodafone.

In alta ordine de idei, reprezentantii Vodafone spun ca asteapta sa vada care va fi reactia Comisiei Europene in ce priveste planul ANC inainte de a decide daca acesta va fi contestat. “Asteptam sa vedem care este punctul de vedere al Comisiei Europene pe proiectele de decizie si speram ca aspectele pe care le-am semnalat pe parcursul consultarilor sa fie analizate de Comisie. Dupa ce va fi adoptata decizia finala, vom analiza optiunile pe care le avem la dispozitie”

Reprezentantii companiei sustin ca decizia ANC va avea un impact negativ si in economie. “Scaderea ratelor de terminare pentru intreaga industrie are un impact semnificativ din punct de vedere economic. Practic, Romania exporta sume semnificative de bani din traficul derulat cu operatorii europeni, ca urmare a impunerii unor tarife de interconectare mai scazute operatorilor romani.”

Potrivit proiectului de decizie al ANC, de la 1 aprilie, Cosmote Romania si Telemobil (Zapp) vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.

In prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut si, respectiv, 0,0743 euro/minut, conform calculelor ANC pe baza cursului de schimb din 19 noiembrie 2008.

De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote Romania si Telemobil si de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.

Incepand cu 1 iulie 2010, Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de interconectare de 0,0503 euro/minut, in timp ce RCS&RDS - 0,0567 euro/minut.

In cazul Orange Romania si Vodafone Romania, tariful de interconectare practicat de cei doi operatori de la inceputul acestui an este de 0,0503 euro/minut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO