ZF 24

Vlad, Selgros: E nevoie de o reducere a TVA la toate alimentele şi de o creştere economică mai mare pentru revenirea consumului

, directorul executiv al lanţului Selgros

, directorul executiv al lanţului Selgros

Autor: Cristina Roşca

05.09.2013, 00:08 36

Fiecare dintre cele 19 magazine ale retailerului de cash & carry Selgros are lunar în medie 50.000 de clienţi, fiecare lăsând la casă circa 300 de lei (67 de euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor anunţate de companie. Numărul de clienţi per magazin este unul dintre cele mai bine păstrate secrete în comerţul modern, la fel ca vânzarea per unitate.

„Avem în medie circa 50.000 de clienţi lunar în fiecare magazin“, spune Alexandru Vlad, direc­torul executiv al lanţului Selgros, prezent pe piaţa locală din 2001 când a deschis un magazin la Braşov. La momentul intrării pe piaţă compania era parte a grupului german Rewe însă ulterior, în 2009, a trecut în portofoliul elveţienilor de la transGour­met.

Încă de la intrarea în România com­pania a fost una dintre cele mai prudente stra­tegii de expansiune, deschizând ma­ximum trei magazine pe an în primii ani de prezenţă şi în perioada de boom.

În anii de criză însă retailerul cu afaceri de 3,4 mld. lei (736 mil. euro) anul trecut a apăsat şi mai tare frâna. Astfel, în perioada 2009-2013 au fost deschise două unităţi noi (câte una în 2009 şi 2011), iar pentru acest an nu este planificată nicio altă inaugurare.

„Potrivit planului actual, vrem să ajungem la un total de 21 de ma­ga­zine în Ro­mânia. Dacă piaţa se va schimba semni­ficativ în următorii zece ani ne-am putea schimba şi noi pla­nu­rile. Ne uităm acum la oraşele de peste 150.000 de locuitori în care nu suntem pre­zenţi“, spune Vlad, fără a oferi niciun alt de­taliu. Compania a mizat încă de la intrarea pe piaţă pe oraşele mari, fiind prezentă în Bu­cureşti cu patru unităţi, în Constanţa cu două şi în rest cu câte una. Potrivit datelor ZF, dintre cele mai mari oraşe din România după populaţie, Selgros nu este prezent în Piteşti şi Sibiu, fiecare cu circa 150.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO