ZF 24

VIDEO ZF Live. Iulian Stanciu, Tudor Manea, eMAG: Vânzările generate de partenerii eMAG prin platforma marketplace trec de 100 mil. euro

Autor: Roxana Rosu

08.04.2016, 00:08 2784

Compania Dante International, care administrează eMag - cel mai mare magazin online local va investi în acest an circa 25 milioane euro pe zona de tehnologie, pentru dezvoltarea şi optimi­zarea proceselor, în condiţiile în care platforma marketplace va ajunge să genereze 25% din vânzările retailerului, iar numărul companiilor înscrise în platformă creşte într-un ritm de 100 pe lună.

„Am reuşit să construim o platformă ba­zată pe tehnologie. Iniţial am dezvoltat-o pentru noi, dar în urmă cu trei ani am des­chis-o pentru toată lumea. Este o posibilitate de a avea  multe produse pe care noi nu le adu­cem şi să creştem oferta. Clientul găseşte totul în acelaşi loc“, a spus la ZF Live Tudor Ma­nea, directorul general al eMag Ro­mânia.

eMag împreună cu ZF va organiza pe 14 aprilie în Bucureşti un eveniment despre vânzările prin intermediul  platformelor online de tip marketplace . Completaţi acest formular pentru a participa gratuit la eveniment
 
Pe platforma marketplace a eMag sunt disponibile acum 750.000 de produse, de la 1.250 de vânzători. Vânzările platformei vor depăşi anul acesta 100 milioane euro.

În total, compania eMag are peste 400 de softişti, la Bucureşti, Craiova şi Iaşi, dar şi la Varşovia şi Budapesta, cele două pieţe externe pe care este prezentă.


Liviu Taloi, consultant în e-commerce şi marketing online: Producătorii au cel mai mult de câştigat din intrarea pe marketplace. De asemenea, aici pot intra comercianţii cărora le este frică de online, de tehnologie

Conferinţa eMAG Marketplace New Sellers, locul unde poţi afla cum să ai acces la 500.000 de clienţi în fiecare zi


„Pe eMag avem anumite produse pe care le cumpărăm, ne asumăm riscul de stoc, facem livrarea si stabilim preţul. Marketplace vine în completare cu o gamă mare de produse pe care noi nu avem spe­cia­lizare şi unde vin selleri specializaţi. Noi ne ocupăm de platformă şi marketing, selle­rul acoperă logistica şi stabileşte preţul“.

În acest sistem vânzările unui seller pot ajunge şi la 1 milion de lei pe lună, pe zona de electro de exemplu, unde produsele sunt mai scumpe. Comisionul eMag variază între 5% şi 20%, în funcţie de categorie, indiferent de volumul vândut. „Comisionăm în funcţie de cât vinzi, nu avem o chirie fixă, ca la un magazin clasic“, a precizat Iulian Stanciu, CEO şi acţionar în cadrul eMag.

În ceea ce priveşte plata, banii ajung în prezent la seller, care achită comisionul, dar eMag dezvoltă un model nou, prin care pagina de plăţi este preluată de site şi optimizată. „Avem un model nou pe care îl dezvoltăm acum, prin care noi ne vom opri banii la fiecare tranzacţie“.

Chiar dacă fiecare seller este responsabil de logistică, eMag supraveghează statusul comenzii şi măsoară gradul de satisfacţie a clienţilor cu privire la un anumit partener.

„Modelul nostru este o combinaţie de «first party» şi «third party». Pe «first party» creezi imaginea, aduci brandurile mari, care generează încredere din partea clientului. Generând trafic construim apoi o umbrelă mare pe care o întindem şi pe alte zone“, explică Iulian Stanciu.

Fondatorul eMag spune că modelul eBay nu mai creşte nicăieri în vest sau în ţările emergente mari, ci doar pe pieţele unde brandul nu contează prea mult, cum este China. În ceea ce priveşte trendurile de pe piaţa internă, eMag mizează pe explozia achiziţiilor de pe mobil, care deja reprezintă 15% din business.

În plus, sentimentul de consum este vizibil, palpabil, se vede atât în trafic, cât şi în achiziţii, o creştere majoră provenind de la cumpărătorii tineri. „Odată cu investiţiile mari în IT şi în industria creativă au început să aibă bani şi să cumpere. Trendul va continua mulţi ani de acum încolo. Creşterea pe ecommerce este peste rata din comerţul tradiţional“, spune Iulian Stanciu.

El a remarcat că pe marketplace s-au înscris selleri care nu făceau comerţ înainte, dar au simţit piaţa şi au văzut ce categorii de produse lipsesc, intrând rapid pe nişele libere.

 „Au adus produse din Turcia, China, le ţin într-un depozit şi vând exclusiv pe Marketplace. Sunt mulţi care fac asta. Am văzut covoare, jacuzzi, robineţi, seifuri“.

Per total, pe platformă, cele mai cum­părate produse sunt cele de home&deco, pentru copii, jucării.
 

eMag împreună cu ZF va organiza pe 14 aprilie în Bucureşti un eveniment despre vânzările prin intermediul  platformelor online de tip marketplace . Mai multe detalii pe www.zf.ro/evenimente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO