ZF 24

Vicepresedintele SUA vine joi in Romania, unde va discuta despre scutul antiracheta

20.10.2009, 10:52 13

Vicepresedintele american Joe Biden vine joi la Bucuresti, undese va intalni cu presedintele Traian Basescu, cu premierul inexercitiu Emil Boc, dar si cu Mircea Geoana, presedintele PSD, siCrin Antonescu, liderul PNL. Biden va veni in Romania in cadrulunui turneu in Europa, care include si Polonia si Cehia.

Potrivit consilierului de la Casa Alba pe probleme de securitatenationala Tony Blinken, care a sustinut ieri un briefing pe temavizitei lui Biden, vicepresedintele SUA va sustine un discurs inzona Pietei Universitatii, despre "relatiile Statelor Unite cutarile din Europa Centrala".
Blinken a mai precizat ca unul din subiectele de discutie cuoficialii din cele trei state este noul scut antiracheta pe careadministratia democrata de la Casa Alba doreste sa-l inmstaleze inEuropa Centrala si de Est.

Obama a anuntat in luna septembrie renuntarea la scutul antirachetaanuntat de predecesorul sau George W. Bush in 2007, si care constain instalarea a zece rachete de interceptare in Polonia si un radarantiracheta in Cehia. Scopul scutului era acela de contracarare aunui eventual atac din Iran sau Coreea de Nord.
In schimb, Obama a propus instalarea unui nou scut, mai performant,pana in 2015 in Europa Centrala si de Est.

Consilierului pe probleme de securitate nationala Tony Blinken adeclarat ca noul scut va acoperi toate statele NATO, in contextulin care cel propus de George W. Bush proteja numai o parte dinstatele membre.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO