ZF 24

Veste bună pentru UE: Campaniile de vaccinare încep să prezinte semne de îmbunătăţire. Reapar speranţele cu privire la recuperarea economică

Până acum au fost administrate peste 115 milioane de vaccinuri în Uniunea Europeană

Până acum au fost administrate peste 115 milioane de vaccinuri în Uniunea Europeană

Autor: Eduard Ivanovici

21.04.2021, 15:40 136

Programele de inoculare anti-COVID-19 din Uniunea Europeană încep să ofere semne de îmbunătăţire, ridicând speranţele conform cărora continentul va putea să controleze criza sanitară şi să îşi redeschidă mai repede economia, scrie Bloomberg.

Deşi cazurile de coronavirus au crescut considerabil la nivel mondial, Germania – prima economie europeană – şi-a dublat ritmul de vaccinări după o creştere a numărului de doze, susţinută prin decizia de a le permite medicilor generalişti de a administra vaccinurile în propriile lor birouri. Franţa, Italia şi Spania au început să aplice o strategie similară.

Blocul comunitar s-a confruntat cu o mulţime de provocări, incluzând aici întârzierea serului AstraZeneca/Oxford şi temerile cu privire la cheagurile de sânge asociate cu unele vaccinuri. La începutul lunii, Johnson & Johnson a suspendat livrarea dozelor, însă compania a primit ieri undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), care a declarat că beneficiile depăşesc în mod clar riscurile.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că decizia „reprezintă veşti bune pentru campaniile de vaccinare din UE”. Ulterior, Italia a aprobat utilizarea vaccinului J&J pentru adulţi, recomandând administrarea acestuia persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. De altfel, mai multe ţări europene au aplicat o serie de restricţii de vârstă asupra vaccinului AstraZeneca.

Creşterea ritmului de inoculări este o schimbare binevenită pentru guvernele Uniunii Europene după un prim trimestru marcat de un număr extrem de mic de doze administrate, lăsând blocul comunitar cu mult în spatele Marii Britanii şi Statelor Unite.

Acum, de vreme ce UE continuă să vaccineze tot mai rapid, autorităţile ar trebui să fie în stare să ridice treptat măsurile de distanţare socială şi restricţiile aplicate business-urilor, mişcare ce ar facilita redeschiderea economiei de-a lungul perioadei de vară.

Programul de vaccinare al Uniunii beneficiază de pe urma unui ritm mai bun de producţie al companiilor Pfizer şi BioNTech, care plănuiesc să livreze anul acesta 600 de milioane de doze în UE. Mai mult, campaniile de imunizare ar putea primi încă un vaccin odată ce va fi aprobat candidatul firmei de biotehnologie CureVac. O bună parte din cele 300 de milioane de doze pe care le va produce anul acesta grupul german vor rămâne în interiorul continentului, EMA urmând să lanseze un verdict spre sfârşitul lunii mai.

Însă impactul pozitiv al vaccinurilor bazate pe ARN mesager ar putea primi o lovitură puternică dacă ţările refuză să folosească dozele AstraZeneca şi J&J, bazate pe adenoviruşi.

Până acum au fost administrate peste 115 milioane de doze în UE, număr ce acoperă cu prima doză 18,5% din populaţia Uniunii. Cea mai recentă rată de inoculare a fost de 2,4 milioane de vaccinuri pe zi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO