ZF 24

UPDATE: Vanzarea eurobondurilor romanesti de 1 mld. euro a inceput. Randamentul este de 5,25%

11.03.2010, 12:33 71

Subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania ainceput in aceasta dimineata, iar cererea din partea investitoriloreste ridicata in conditiile in care statul plateste un diferentialde 275 de puncte de baza (2,75 puncte procentuale) pesteindicatorul pietei pe maturitatea de cinci ani, randamentulajungand astfel la 5,25% pe an.

"Romania ofera o prima peste valoarea cotatiilor CDS (creditdefault swap - n.r.) de 210 - 220 puncte de baza astfel catitlurile sunt atractive. Cel mai probabil subscrierea se vainchide astazi", spun un dealer.

Statul nu a anuntat suma exacta pe care intentioneaza sa o atraga,insa cel mai probabil aceasta se va ridica la 1 mld. de euro.Maturitatea eurobondurilor este de cinci ani.

Oficiali din Ministerul Finantelor si BNR au derulat in aceastasaptamana roadshow-ul pentru emisiunea de eurobonduri inprincipalele centre financiare din Europa.
Cea mai recenta emisiune de eurobonduri a fost lansata de Romaniain vara anului 2008. Atunci subscrierea a durat circa doua -treiore, perioada in care au fost stranse circa 1,3 mld. euro din careau fost acceptate 750 mil. euro.

Dobanda anuala (cuponul) a fost stabilita la 6,5%, iar randamentula fost de 6,69%, spread-ul fiind de 13 puncte de baza sub marja deincredere alocata Romaniei pe pietele internationale. Ordinele deachizitie acceptate au venit in 2008 din partea a circa 60 deinvestitori. Grecii, investitori traditionali in euroboonduriromanesti, au subscris atunci circa 30% din suma.

Prima de risc pentru Romania peste dobanda de referinta era inprimavara anului 2008 de 272 de puncte de baza (2,7%) , dar in ziuaemisiunii s-a inregistrat o comprimare a marjei pana la 170 depuncte.
La emisiunea anterioara, din 2003, Finantele imprumutasera 700 mil.euro pe sapte ani la o dobanda de 5,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO