ZF 24

UPDATE: Cel puţin 25 morţi în urma cutremurului din Nepal

UPDATE: Cel puţin 25 morţi în urma cutremurului din Nepal

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

12.05.2015, 13:52 246

Cutremurul puternic care a avut loc marţi în Nepal s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi, dintre care cinci în India şi unul în Tibet, şi aproximativ 1.000 de răniţi, iar clădiri afectate de seismul devastator de acum mai puţin de trei săptămâni s-au prăbuşit, relatează Reuters în pagina electronică.

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin patru morţi în Nepal.

Nouăsprezece persoane au murit în Nepal, iar alte 981 au fost rănite în urma cutremurului de marţi, a declarat pentru Reuters Laxmi Prasad Dhakal, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, care a prezentat primele estimări.

Cinci persoane au murit în Sindhupalchowk, un district situat la est de Kathmandu în care s-au înregistrat cele mai numeroase victime în urma cutremurului de la 25 aprilie, a declarat administratorul districtului Krishna Gwayali. El a precizat că decesele au avut loc pe o autostradă către Tibet.

Alte şase persoane au fost ucise în districtul Dolakha, în apropiere de epicentru, potrivit unui martor ocular, care a adăugat că sălvatori încercau să ajungă la trei persoane blocate într-o casă.

În capitală au murit trei persoane, a declarat un reprezentant al poliţiei pentru Reiters.

În India vecină, cel puţin cinci persoane au murit în urma surpării unor clădiri în state care se învecinează cu Nepalul - una în Uttar Pradesh şi patru în Bihar, potrivit unor oficiali.

Un bărbat a fost omorât, de stânci care s-au surpat peste maşina la bordul căreia se afla, în Tibet, potrivit presei chineze.

Institutul american de geofizică USGS a anunţat marţi că epicentrul cutremurului a fost localizat la 68 de kilometri de oraşul Namche Bazar, în apropiere de Muntele Everest şi frontiera cu Tibetul. Seismul - cu magnitudinea de 7,3 - a fost resimţit până la New Delhi, în India, şi Dacca, în Bangladesh.

Locuitori din oraşul indian Siliguri, situat la frontiera cu Nepalul, au declarat că bucăţi de beton s-au desprins şi au căzut de pe una sau două clădiri.

Persoane din Kathmandu, cuprinse de panică după experienţa cutremurului de la 25 aprilie, au ieşit pe străzi, potrivit unor reporteri Ruters.

Părinţi îşi strângeau copiii în braţe, iar sute de persoane încercau să-şi sune rudele pe telefonul mobil. Comercianţii şi-au închis magazinele, iar străzile s-au umplut de oameni care se grăbeau să-şi verifice familiile.

"Mă duc direct acasă", a declarat Bishal Rai, un tânăr în vârstă de aproximativ 20 de ani, adăugând că încerca să-şi contacteze familia, în nordul capitalei.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropiere de tabăra de bază de pe Everest, evacuată în urma avalanşei declanşate de cutremurul de luna trecută, soldate cu 18 morţi. Alpiniştii care încercau să escaladeze anul acesta cel mai înalt pisc din lume şi-au anulat expediţiile.

Cel puţin 8.046 de persoane au murit, iar alte peste 17.800 au fost rănite, în urma cutremurului de luna trecută, cu magnitudinea de 7,8.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3, ca cel de marţi, poate provoca pagube semnificative şi alunecări de teren.

Guvernul nepalez depunea eforturi, marţi, să evalueze pagubele, în contextul în care reţeaua telefonică a fost afectată, iar informaţiile circulau dificil.

"Primim mesaje prin care suntem informaţi că numeroase persoane şi-au evacuat locuinţele şi adăposturile temporare", a declarat, la Kathmandu, Ram Prasad Sharma, un oficial din cadrul Ministerului de Interne. "Acestea sunt informaţiile pe care le avem pentru moment", a adăugat el.

Pe de altă parte, cutremurul de marţi din Nepal a fost resimţit puternic în India, din New Delhi şi până în est, în oraşele Kolkata şi Gawuhati, în statul Assam (est), relatează DPA.

În capitală, circulaţia cu metroul a fost supendată, iar copii erau evacuaţi din şcoli, potrivit unor imagini de televiziune.

"A fost într-adevăr îngrozitor", a declarat Manbir Singh, care munceşte în suburbia Gurgaon din capitală. "Biroul şi computerul au început să se zgâlţâie. Toată lumea a luat-o la fugă pe scări", a adăugat el.

"Seismul a fost resimţit în mai multe zone din India", a declarat ministrul indian federal de Interne Rajnath Singh la New Delhi. "Culegem detalii şi informaţii", a adăugat el.

Forţa naţională de intervenţie în caz de catastrofe OP nu a primit, imediat, informaţii despre victime sau pagube, potrivit ministrului.

Peste 100 de persoane au murit în India în urma cutremurul de pe 25 aprilie, cele mai multe în statul Bihar, la frontiera cuNepalul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO