ZF 24

Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank

Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia...

Autor: Cristian Hostiuc, Razvan Voican

10.07.2014, 20:33 7425

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar un­gar, este la un pas să finalizeze ne­gocierile cu portu­ghezii de la Millennium pentru prelua­rea băncii din România, ceea ce i-ar permite să câş­tige patru poziţii în topul local şi să ajungă la o cotă de piaţă de 2%. Conform unor surse de pe piaţa bancară, draftul de contract de preluare este întocmit şi dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, în câteva săptămâni cele două părţi vor semna tranzacţia.

Portughezii de la Millennium şi-au scos la vânzare anul trecut banca din România, punând capăt unei aventuri de şapte ani pe piaţa bancară locală, în care au investit câteva sute de milioane de euro în speranţa că vor reuşi să facă un cap de pod aici, aşa cum au reuşit în Polonia. La finalul lunii mai, Millen­nium era pe poziţia 21 în sistemul ban­car românesc, cu o cotă de piaţă de 0,7%.

Criza a dat-o însă peste cap, iar problemele de la Lisabona i-au pus pe cei de la Millennium în situaţia să vândă mai multe bănci pe care le deţineau în afară, inclusiv în România.

OTP a intrat pe piaţa românească la înce­pu­tul anilor 2000 prin achiziţia Robank, banca formată în jurul grupului Bali, unde generalul Victor Atanasie Stănculescu şi omul de afaceri Dan Drăgoi, tatăl consilierului prezi­denţial Bogdan Drăgoi, erau printre persoanele de legătură între lumea economică şi cea politică.

De-a lungul anilor, OTP a încercat să-şi majoreze cota în sistemul românesc, ungurii fiind interesaţi de BCR, Banca Transilvania, Banca Ţiriac, Banca Carpatica sau RBS.

Întrucât aceste discuţii nu au dus nicăieri, OTP a mers înainte prin creştere organică, ajungând la finalul lunii mai la o cotă de piaţă de 1,3%, fiind pe locul 17 în sistemul bancar românesc, care cuprinde acum 40 de entităţi financiare.

Millennium a primit mai multe oferte, iar în final a purtat negocieri prelungite cu OTP şi Raiffeisen, mergând până la urmă cu OTP.

Conform unor surse din piaţă, tranzacţia ar acoperi o parte din capitalul propriu al Millennium Bank. Unul dintre subiectele negocierilor la Millennium a fost linia de finanţare primită de la Lisabona, de la banca-mamă, care se ridică la circa 150 mil. euro şi care trebuie rambursată.

Millennium România are 56 de sucursale, cu active nete de o jumătate de miliard de euro şi 500 de angajaţi.

OTP are 84 de sucursale, 900 de angajaţi şi active de 1,47 miliarde de euro. Prin această preluare, OTP urcă pe locul 13 şi poate ataca poziţiile deţinute de Garanti Bank (locul 12, cu o cotă de piaţă de 2,2%) şi Piraeus Bank (locul 11, cu o cotă de 2,5%). Pentru a intra în top 10, OTP trebuie să mai cumpere ceva, fie o altă bancă, fie un portofoliu important de credite de alte bănci.

Dintr-o piaţă bancară cu potenţial exponenţial de creştere, România a ajuns acum un loc de unde mai multe bănci vor să plece. Gradul redus de bancarizare şi intermediere financiară, dar mai ales perspectivele slabe de creştere a pieţei bancare, care se ocupă acum mai mult cu gestionarea creditelor neperformante şi mai puţin cu acordarea de credite, fac din România un loc total neatractiv.

Sistemul bancar românesc pierde constant sânge, iar cine şi-a stabilit să rămână în piaţă trebuie să ia din cota altora ca să reziste şi să încerce să facă bani. 40 de jucători se bat pe active de 80 miliarde de euro, sub 60% din PIB. Creditele neperformante se ridică la 22% din totalul creditelor acordate, un nivel extrem de ridicat. Piaţa bancară românească este total dezechilibrată, având în vedere că primii zece jucători controlează 80% din piaţă.

În ultimul an şi jumătate au început să apară mai multe tranzacţii, începând de la achiziţia de bănci până la preluarea de portofolii. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a preluat licenţa şi active de la ATE Bank, înfiinţând BRCI. Polonezii de la Getin au plătit 8 milioane de euro ca să preia RIB, o bancă cu 0,1% cotă de piaţă, iar fondul de investiţii Axxess Capital, care deţine IFN-ul Patria Credit, a cumpărat Nextebank, care are o cotă de 0,3%. UniCredit, Raiffeisen, Marfin au preluat portofolii de credite de retail de la RBS, Citibank şi Bank of Cyprus.

Pe piaţă mai sunt la vânzare câteva bănci, dar discuţiile sunt încă la faza de tatonare. Toţi analiştii spun că piaţa românească este prea aglomerată pentru câte bănci sunt, dar acest proces de restructurare şi reducere a jucătorilor va fi de lungă durată şi mai mult împins de la spate de noile norme de reglementare la nivel european, care stabilesc limite mai înalte de capital, pe care acţionarii nu vor mai putea să le susţină.

România este o ţară slabă din punct de vedere al sistemului bancar, gradul de intrare a băncilor în sectorul rural, care înseamnă aproape jumătate din ţară, fiind extrem de redus. După perioada de explozie – 2002-2007 – când băncile deschideau non-stop sucursale şi vindeau credite la foc automat, criza a întors tot sistemul pe dos, iar prelungirea recesiunii economice i-a adus pe bancheri în situaţia să se înece cu creditele neperformante, care au fost ascunse în seifuri.

Din cauza acestui lucru, piaţa bancară se restrânge de la trimestru la trimestru, iar testele de stres ar putea să scoată în evidenţă şi crăpături mai mari ale sistemului.

 

O noua provocare pentru manageri: coordonarea si motivarea de la distanta a echipelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO