ZF 24

Ungaria, nevoită să amâne autostrada M4 care va face legătura cu A3 la vama Borş

Ungaria, nevoită să amâne autostrada M4 care va face...

Autor: Adrian Mihălţianu

30.03.2015, 09:39 3503

Veşti proaste pentru cei care sperau să circule pe autostradă de la Târgu Mureş la Budapesta în următorii ani: ungurii au probleme şi mai mari decât românii în privinţa finanţării autostrăzii M4 care pleacă de la Budapesta la Borş.

Ungaria are costuri medii mai mult decât duble decât România atunci când vine vorba de construirea noilor autostrăzi, fapt care a determinat Uniunea Europeană să refuze finanţarea noii autostrăzi M4, care urma să facă legătura între Budapesta, Szolnok şi vama Borş. Autorităţile europene suspectează formarea unui cartel care ridică prea mult preţurile pe kilometrul de autostradă, astfel că Ungaria nu poate folosi fondurile europene pentru a construi această autostradă.

Astfel, în timp ce la autostrăzile construite în ultimii doi ani în România, prin respectarea normelor de cost, s-a ajuns la un preţ mediu de 6 milioane de euro pe kilometru, în condiţiile construirii în zone de deal şi de câmpie, în Ungaria costurile noii autostrăzi M4 erau estimate la 13.3 milioane de euro pe kilometru, în condiţii de relief similare.

Citiţi articolul integral pe www.promotor.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO