ZF 24

Una dintre problemele Europei: Economiile în bănci ale europenilor au crescut cu 214 mld. euro în criză, ajungând la 7.300 mld. euro. Christine Lagarde: Revenirea economică este complicată

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene

Autor: Mircea Nica, Cristian Hostiuc

29.06.2020, 16:20 1104

♦ Cifrele publicate de BCE arată că economiile gospodăriilor au crescut cu 214 mld. euro în perioada februarie – mai, până la un nivel maxim de 7.300 mld. euro.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde a avertizat că recu­pe­rarea economică în urma loviturii cauzate de coronavirus va fi restrânsă, deoarece gospo­dă­riile economisesc în loc să cheltuiască, în timp ce unele companii aeriene şi hoteluri suferă daune iremediabile.

Cifrele publicate de BCE au ară­tat că economiile gospo­dă­riilor au crescut cu 214 mld. euro în perioa­da februarie – mai, până la un nivel maxim de 7.300 mld. euro.

„Recuperarea va fi o pro­ble­mă complicată, aş carac­te­ri­za-o drept sec­ven­ţia­lă şi re­strâns­ă. Nu vom reveni la situaţia de di­nainte. Nu vom călători la fel de mult, aşa că industriile aeriene, industriile os­pi­ta­lităţii, industriile de divertis­ment vor ieşi din aceast proces de recuperare într-o formă dife­ri­tă şi unii vor fi probabil afec­taţi iremediabil“, a spus Christine Lagarde. 

Economiile gospodăreşti din zona euro au crescut cu 136% în luna martie şi aprilie, când restricţiile legate de pandemie erau în punctul culminant în Europa, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Plecând de la previziunea în care comerţul global era de aşteptat să scadă semnificativ din cauza pandemiei, preşedintele BCE a spus că revenirea economică va fi incompletă din cauza unei productivităţi scăzute cauzată de lanţuri de aprovizionare mai puţin eficiente.

În această lună, BCE şi-a ex­tins programul de achi­zi­ţie a obligaţiunilor de ur­genţă cu 600 miliarde euro, la 1.350 de mi­liarde de euro, iar Christine Lagarde a de­clarat că a folosit toate pârghiile politice pentru a asi­gura un cost de finan­ţare scăzut pentru gospo­dării, companii şi guverne, dar în acelaşi timp s-a asigurat şi ca băncile să poată împrumuta în continuare.

Potrivit BCE, împrumuturile au continuat să crească brusc de când a început pandemia în martie, iar creditul pentru rezidenţii din zona euro a crescut cu 263 mld. euro, însemnând o creştere cu 6,2% în luna mai. Creditarea guvernelor din zona euro a crescut cu 9,8%, în timp ce creditarea sectorului privat a crescut cu 4,9%.

„Creşterea din ultimele trei luni a cre­di­telor bancare din zona euro pentru sectorul cor­porate a fost la cel mai mare nivel de la cre­area euro“, a spus Frederik Ducrozet, eco­nomist la Pictet Wealth Management.

Pe de altă parte, preşedinele BCE susţine că nivelul datoriei va creşte masiv atât pentru ţări, cât şi pentru companii, iar aceasta va trebui rambursată. Cu toate acestea, ea a adăugat că scadenţele vor fi într-o categorie diferită de cele cu care ne-am obişnuit şi a sugerat că împrumuturile ar putea fi acordate pentru perioade mai lungi precum noua obligaţiune a Austriei pe 100 de ani.

Cele mai mari economii ale Europei au con­tinuat să îşi revină în luna mai din con­tracţiile lor cele mai puternice înregistrate după ce restricţiile au fost ridicate şi activităţile au fost reluate. În Franţa, încrederea consu­ma­torilor a revenit mai mult decât era de aşteptat în iunie, câştigând 4 puncte la 97 de puncte, aproape de media pe termen lung de 100 de puncte, a declarat biroul de statistică Insee.

Între timp, vânzările la întreprinderile din Ger­mania au crescut cu 7,5% în mai comparativ cu luna precedentă, a declarat Oficiul Federal de Statistică. Indicele este încă cu 15% sub nivelul său pre-pandemic după ce a scăzut cu o sumă record în aprilie.

În Spania, volumul vânzărilor cu amănuntul a crescut în mai cu 19,3% faţă de luna precedentă, reflectând redeschiderea magazinelor. În Italia, indicatorul naţional al încrederii în afaceri a crescut la 65,4 în iunie, de la 52,7 în luna precedentă, dar a rămas mult sub nivelul pre-pandemic de 100.

 

Creşterea din ultimele trei luni a creditelor bancare din zona euro pentru sectorul corporate a fost la cel mai mare nivel de la crearea euro, susţine economistul Frederik Ducrozet.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO