ZF 24

Un weekend într-un hotel din Mamaia costă cât unul într-o staţiune de pe Coasta de Azur. Bulgarii practică tarife chiar şi de trei ori mai mici

Un weekend într-un hotel din Mamaia costă cât unul...

Autor: Mirabela Tiron

17.07.2016, 14:04 7651

Un cuplu care vrea să petreacă un weekend în staţiunea Mamaia, cea mai populară de pe litoralul românesc, trebuie să scoată din buzunar peste 750 de lei pentru două nopţi de cazare într-un hotel de trei stele, preţ similar cu cel practicat şi de hotelierii din  staţiunea franceză Nisa de pe Coasta de Azur, una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Europa, potrivit unei analize a ZF. Analiza a luat în calcul perioada de cazare 29-31 iulie şi oferta de hoteluri prezentată de site-ul internaţional de rezervări booking.com.

Pe de altă parte, în staţiunea Nisipurile de Aur, de pe litoralul bulgăresc, se găsesc camere în hoteluri de trei stele la tarife de la 250 de lei pentru două nopţi de cazare, arată acelaşi site de rezervări.

„Este vorba de raportul cerere-ofertă care determină tarifele hotelierilor. În Mamaia, cererea este mult mai mare faţă de ofertă, infrastructura de cazare este limitată, sunt puţine hoteluri ce oferă servicii de calitate, de aici şi preţurile mari la cazare”, spune Sorin Ionescu, consultant în turism.

Cea mai ieftină cazare într-un hotel de trei stele, pentru perioada selectată de ZF, este de 750 de lei în Mamaia, la un hotel care a primit nota 6,6 din zece din partea turiştilor care au beneficiat de serviciile unităţii. Site-ul de rezervări afişează hotelul Voila Mamaia ca unitate de trei stele cu camere disponibile în ultimul weekend din iulie, însă cei mai mulţi turişti se plâng pe site-ul de rezervări de confortul unităţii, menţionând ca punct forte poziţionarea hotelului din apropierea cluburilor. Pentru un weekend la un hotel ce a primit o notă mai mare, respectiv 7,9 (hotel Marie), un cuplu trebuie să scoată din buzunar 890 de lei doar pentru cazare, în timp ce pentru cazarea la un hotel cu nota 8,3 (Grand Hotel Astoria) tariful ajunge la 934 de lei de cameră dublă, mai arată site-ul de rezervări.

În staţiunea Nisa, de pe Coasta de Azur, cea mai ieftină cameră într-un hotel de trei stele costă 836 de lei în perioada selectată de ZF, în hotelul Azurea, din centrul oraşului, evaluat cu nota 6,1 pe site-ul de rezervări. Un alt hotel listat de site-ul de rezervări este hotel Durante, unde două nopţi de cazare costă 855 de lei, unitatea fiind evaluată cu nota 7,5 de către turişti. Un weekend într-un hotel ce a primit nota 8,2 de la turişti (hotel Esprit D’Azur) costă 970 de lei, potrivit datelor de pe site-ul de rezervări. Anual, în hotelurile de pe Coasta de Azur ajung câteva mii de români. Nisa este al cincilea oraş ca mărime al Franţei, dar al doilea ca număr de turişti după Paris. Oraşul atrage anual circa 5 miliioane de vizitatori, care vin cu avionul, cu maşina sau chiar cu navele pe mare.   Coasta de Azur, una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice din Europa, atrage anual 12 milioane de turişti, care cheltuiesc aproape 5 miliarde de euro pe vacanţe în staţiunile din această zonă.

Pe litoralul românesc ajung anual peste un milion de turişti români, în cele 90.000 de locuri de cazare în unităţile turistice din judeţul Constanţa.

Tarife mult mai mici sunt practicate de hotelierii din Nisipurile de Aur, cea mai populară staţiune de pe litoralul bulgăresc.

Cele mai ieftine camere de trei stele în Nisipurile de Aur au fost găsite de booking.com la hotelul Park Hotel Zdravets, cu 259 de lei pentru două nopţi în ultimul weekend din iulie. Hotelul cu 48 de camere pune la dispoziţia turiştilor o piscină dar şi un loc de activităţi, cu ping pong, masă de biliard şi darts. Turiştii care vor să aleagă un hotel ce a obţinut calificativul” bun”, adică nota 7,9 din zece, din partea celor care s-au cazat aici, trebuie să scoată din buzunar peste 300 de lei pe două nopţi de cazare. Acestea sunt preţurile afişate de booking.com pentru hotelurile Bellevue  (305 lei) sau Devora (323 lei), ambele cu piscine exterioare şi loc de activităţi şi aflate în apropiere de plajă. Tot în Nisipurile de Aur, cazarea la un hotel care a primit calificativul de „excelent”, cu nota 8,7 (hotel Exotica) costă 674 de lei, cu mic dejun inclus.

Peste 200.000 de români aleg anual hotelurile de pe litoralul bulgăresc, potrivit datelor din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO