ZF 24

Un studiu despre salariul minim câştigă anul acesta premiul Nobel pentru economie. Cine sunt cei trei savanţi care au primit distincţia?

Un studiu despre salariul minim câştigă anul acesta...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.10.2021, 23:33 86

David Card, Joshua Angrist şi Guido Imbens au primit în acest an Premiul Nobel pentru economie. Trio-ul a împărţit premiul pentru munca de pionierat în utilizarea „experimentelor naturale”, scrie BBC News.

Profesorul Card este bine cunoscut datorită studiului despre impactul creşterilor salariului minim asupra ocupării forţei de muncă în Statele Unite.

Descoperirile sale i-au determinat pe cercetători să îşi revizuiască opinia potrivit căreia astfel de creşteri conduc întotdeauna la scăderea locurilor de muncă.

Economiştii nu pot efectua experimente de laborator pentru a-şi testa teoriile, aşa că trebuie să se bazeze pe modele teoretice şi examinarea situaţiilor complexe, din viaţa reală.

Lucrarea câştigătorilor ne-a „îmbunătăţit substanţial capacitatea de a găsi răspunsuri la mai multe întrebări cheie, fapt care reprezintă un mare beneficiu pentru societate”, a declarat Peter Fredriksson, preşedintele Comitetului pentru Premiul Ştiinţelor Economice.

Profesorul Card, născut în Canada, cercetător la Universitatea din California, va primi jumătatea din cele 10 milioane de coroane suedeze (839.000 de lire sterline), în timp ce Joshua Angrist şi Guido Imbens, vor împărţi cealaltă jumătate din premiu.

Prof. Imbens a declarat că este absolut încântat de aflarea veştii, mai ales că este nevoit să împartă premiul cu Angrist şi Card, amândoi buni prieteni ai savantului.

Prof. Card a crezut iniţial că vestea premiului a fost „o glumă” pe care i-a făcut-o un vechi prieten din liceu, a declarat el pentru BBC.

Munca sa privind salariul minim a fost efectuată la Princeton în anii 1980 în colaborare cu Alan Krueger, care a devenit secretar adjunct al Trezoreriei sub preşedintele Obama.

El a spus că rezultatele lor, potrivit cărora salariul minim nu a condus la pierderi semnificative de locuri de muncă, nu au fost acceptate imediat.

Cu toate acestea, metodologia de colectare şi analiză a datelor din lumea reală a deschis ochii oamenilor către un nou mod de a analiza economia, a spus profesorul Card, potrivit sursei citate.

Lucrările sale ulterioare au inclus impactul imigraţiei asupra ocupării forţei de muncă în SUA şi modul în care politicile salariale ale companiilor determină diferenţele salariale de gen şi etnie.

Luată împreună, lucrarea celor trei economişti a „revoluţionat munca empirică” în economie, a declarat comitetul pentru premiul Nobel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO