ZF 24

Un român de 46 de ani are pe mână businessul de cinci miliarde de dolari al PepsiCo din Rusia: Mă întorc în România în 5-10 ani

Silviu Popovici, managing director al PepsiCo Rusia

Povestea carierei mele începe acum circa douăzeci de ani, când eram profesor de fizică într-un sat de lângă Suceava. În 1993, imediat după facultate, unul dintre prietenii mei cei mai buni s-a angajat la o firmă care vindea ţigări. A primit un Ford Mondeo ca maşină de serviciu, ceea ce mie, la momentul acela, mi s-a părut extraordinar.

Silviu Popovici, managing director al PepsiCo Rusia Povestea carierei mele începe acum circa douăzeci de ani, când eram profesor de fizică într-un sat de lângă Suceava. În 1993, imediat după facultate, unul dintre prietenii mei cei mai buni s-a angajat la o firmă care vindea ţigări. A primit un Ford Mondeo ca maşină de serviciu, ceea ce mie, la momentul acela, mi s-a părut extraordinar.

Autor: Cristina Roşca

17.05.2014, 16:20 3753

Silviu Popovici (46 de ani), care de un an şi jumătate conduce din poziţia de managing director afacerile de aproximativ cinci miliarde de dolari ale PepsiCo în Rusia, spune că se va întoarce în România peste 5-10 ani, însă nu exclude ca pe viitor să preia conducerea PepsiCo în regiunea Balcanilor. Astăzi el are pe mână un business de peste 30 de fabrici, 25.000 de angajaţi şi 35 de milioane de consumatori zilnic, Rusia fiind cea mai importantă piaţă ca mărime după SUA pentru gigantul american.

„Avem un portofoliu foarte larg şi diferit de majoritatea pieţelor în care PepsiCo activează. Operăm pe pieţele tradiţionale ale PepsiCo, precum băuturi răcoritoare, sucuri naturale sau produse snack, dar şi pe pieţe noi pentru companie, precum produsele lactate sau mâncarea pentru nou-năs­cuţi. În fiecare zi unu din patru consumatori ruşi consumă măcar unul dintre produsele noastre.“

Pe termen lung, ţinta gigantului american este ca în fiecare zi unu din doi consumatori ruşi să cumpere cel puţin un produs PepsiCo, ceea ce ar însemna 70 de milioane de clienţi zilnic.

Silviu Popovici lucrează pentru PepsiCo Rusia de trei ani, după ce gigantul american a preluat compania Wimm-Bill-Dann pe care executivul român o conducea la acea vreme. La momentul acela, Wimm-Bill-Dann era cea mai mare companie de pe piaţa produselor alimentare şi a băuturilor din Rusia, potrivit lui Popovici. Cea mai mare parte a carierei, mai bine de un deceniu, executivul şi-a petrecut-o însă în cadrul Coca-Cola Hellenic, al doilea cel mai mare îmbuteliator al produselor Coca-Cola din lume.

„Povestea carierei mele începe acum circa douăzeci de ani, când eram profesor de fizică într-un sat de lângă Suceava. În 1993, imediat după facultate, unul dintre prietenii mei cei mai buni s-a angajat la o firmă care vindea de ţigări. A primit un Ford Mondeo ca maşină de serviciu, ceea ce mie, la momentul acela, mi s-a părut extraordinar.“ Astfel, a luat decizia să lase învăţământul şi să-şi găsească un job care să vină la pachet cu maşina străină. La momentul acela el făcea naveta la şcoală cu autobuzul. La scurtă vreme, a citit un anunţ în ziarul local pentru o poziţie de supervisor de vânzări la Coca-Cola şi a decis să dea un telefon. A fost angajat şi i s-a oferit un Olcit ca maşină de serviciu. După doi ani se muta la Iaşi să se ocupe de vânzările companiei în Moldova.

După alţi trei ani a dat băuturile răcoritoare pe medicamente şi s-a mutat la Bucureşti pentru a lucra ca director general al Pharmavit, în cadrul companiei farmaceutice Bristol-Myres-Squibb.

În 1998, după doar un an în farma, a primit primul job în afara ţării, în Siberia, preluând pentru doi ani o poziţie în cadrul Coca-Cola Hellenic. Până în 2004 a ocupat mai multe poziţii în cadrul companiei pe piaţa din Rusia, iar în acel an a devenit country manager în Ucraina în cadrul Coca-Cola Hellenic. După doi ani a revenit în Rusia, însă la Wimm-Bill-Dann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO