ZF 24

Un miliardar rus vrea să investească 16 miliarde de euro în industria telecom din Europa şi SUA

Un miliardar rus vrea să investească 16 miliarde de...

Autor: Luiza Chiroiu

06.04.2015, 12:34 935

Firma de investiţii LetterOne Technology (L1Technology), cu sediul în Londra, îşi propune să cumpere mai multe afaceri, de la companii din domeniul telecom care au nevoie de infuzii de capital, la companii din IT care creează aplicaţii şi servicii de streaming.

Directorul executiv al L1Technology, Alexei Reznikovici, a declarat că firma ar putea să profite de faptul că nu are nicio datorie şi să crească fondurile disponibile pentru investiţii până la 25 de miliarde de dolari.

Firma de investiţii L1Technology va acţiona, de asemenea, ca holding pentru participaţia de 48% la VimpelCom deţinută de Fridman şi partenerii săi, precum şi pentru participaţia de 13% a acestora la Turkcell. Cele două pachete de acţiuni sunt estimate la aproximativ 14 miliarde de dolari.

"Noile achiziţii vor beneficia de expertiza noastră şi vor căpăta acces la baza de clienţi deja existentă, de aproximativ 200 de milioane de utilizatori", a declarat Reznikovici, care a precizat că L1Technology nu vrea să devină "următorul Google".

Din conducerea L1Technology vor face parte cofondatorul Lastminute.com, Brent Hoberman, antreprenorul irlandez din industria telecom Denis O’Brien, precum şi mai mulţi directori executivi de la companii importante din IT şi telecomunicaţii, cum ar fi Google, Skype şi Vodafone.

Fondul de investiţii L1Energy, controlat de miliardarul rus Mihail Fridman, este implicat într-un conflict cu guvernul britanic în legătură cu mai multe achiziţii făcute de grupul din domeniul gazelor şi petrolului în Marea Nordului. Guvernul de la Londra a arătat luna trecută că eventuale noi sancţiuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană ar putea duce la închiderea activelor deţinute la L1Energy în Marea Nordului, punând astfel în pericol alimentarea Marii Britanii cu petrol şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO