ZF 24

Un hacker: Pot sparge sistemul turnului de control al aviaţiei americane dar autorităţilor nu le pasă

Un hacker: Pot sparge sistemul turnului de control al...

Autor: Cătălina Butan

04.06.2013, 17:52 10554

Hackerii cibernetici au demonstrat în nenumărate rânduri de ce sunt capabili, însă acesta ar putea fi cel mai înfricoşător scenariu în cazul în care se adevereşte, scrie Business Insider.

Ce s-ar întâmpla dacă ar sparge sistemul informatic al turnului de control al traficului aerian? Doar gândul la această posibilitate este înfricoşător, mai ales dacă eşti la 10.000 de metri altitudine.

Brad Haines, care lucrează ziua la o companie de consultanţă în IT din Canada iar noaptea este hacker de profesie a declarat într-un interviu CNBC că are dovada că sistemul informatic al turnului de control poate fi spart.

Următoarea generaţie a sistemului informatic al turnului de control aerian propusă de Administraţia Federală Aeriană care va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul acestui deceniu este menită să uşureze traficul aerian.

Potrivit lui Heines noul sistem va fi mult mai vulnerabil la atacurile hackerilor deoarece foloseşte programe cu GPS şi nu radare.

“Semnalele utilizate nu sunt criptate şi neautentificate. Nu poţi demonstra că anumite semnale vin sau nu din parte unui avion real, potrivit lui Heines.

Teoretic, un hacker poate provoca haos în cadrul sistemului, generând zboruri care în realitate nu există, spune Heines.

„Am reuşit să realizăm un zbor. Am decolat din San Francisco şi am aterizat pe acelaşi aeroport după un zbor scurt, trimţând semnale turnului de control”, a explicat Heines.

Consecinţele introducerii „zborurilor fantomă” în sistemele de control pot fi devastatoare. Dacă introducem dintr-odată 50 de astfel de zboruri, controlorii se vor panica şi nu vor şti cum să gestioneze situaţia, a mai spus Heines.

Heines spune că a dus dovada Federaţiei Federale Aviatice însă reprezentanţii instituţiei au ignorat-o.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO