ZF 24

Un grup format din antreprenori şi companii se pregăteşte să livreze spitalelor din România ventilatoare construite cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D

Un grup format din antreprenori şi companii se...

Autor: Ioana Nita

14.04.2020, 09:00 1201

Un grup din Timişoara format din antreprenori şi companii private au pus bazele dezvoltării / construirii unui ventilator, ale cărui componente sunt printate 3D, ce ar putea fi folosite în spitale în lupta contra noului tip de coronavirus. Proiectul, numit VentilaTM, a fost iniţiat de Radu Ticiu, cofondator al grupului de investitori Growceanu Angel Investment din Timişoara, care este implicat şi în alte numeroase proiecte hi-tech.

“Avem în lucru cea de a cincea versiune a ventilatorului pe care am testat-o până vineri şi pe care dorim să o declarăm ca prototip pe care să îl predăm structurilor Ministerului Apărării Naţionale care au fost desemnate ca organizaţii de omologare şi autorizare”, a declarat pentru ZF Radu Ticiu. El a adăugat că echipa VentilaTM a primit deja solicitări de la câteva spitale sau organizaţii non-profit care sunt implicate în sprijinirea efortului de echipare a spitalelor cu diverse dispozitive şi materiale medicale.

“Apreciem că primele ventilatoare ar putea ajunge în spitale imediat după Paşte, în condiţiile în care autorizarea va fi parcursă rapid.”

În proiectul VentilaTM s-au implicat o serie de participanţi la evenimentele tech şi hackathoanele din Timişoara, precum şi start-up-uri locale, freelanceri sau angajaţi ai IMM-urilor şi multinaţionalelor locale din industriile IT&C şi auto.

“După ce Călin Brandabur şi colegii lui de la Symme3D, firma cu cea mai bună performanţă în domeniul printării 3D din Timişoara, implicată şi în proiecte de cercetare în domeniul 3D bioprinting şi-a asumat leadership-ul tehnic al proiectului, orientând soluţia către utilizarea unor componente mecanice printabile 3D, s-a produs o extindere naţională rapidă a ecosistemului proiectului prin atragerea unui număr de entităţi capabile de producerea acestor componente”, a precizat Radu Ticiu. Astfel, în proiect s-au implicat şi peste 450 de posesori individuali şi organizaţii (firme, şcoli, universităţi) deţinătoare de imprimante 3D şi echipamente de prelucrare cu comandă numerică, distribuiţi în întreaga ţară.

“În plus, există grupuri de antreprenori şi consultanţi în diverse localităţi Bucureşti, Brasov, Cluj-Napoca, Iaşi care formează clustere locale de fabricanţi şi potenţiali furnizori de diverse bunuri şi servicii care să intre rapid în acţiune în momentul în care producţia poate să înceapă”, a completat el.

Mai exact, proiectul VentilaTM este susţinut şi de un grup extins de firme precum, producători şi distribuitori de materiale plastice - BASF, Contras SLR, iMAKE3D SRL, firme din domeniul automotive - Hella România, Continental, din domeniul prelucrărilor mecanice - Lucemelin, Pars RO Steel, al ingineriei şi logisticii - dDotDNA Solutions, One Source Solution, Datronic, şi al telecomunicaţiilor - ASGO Telecom, Telekom România.

“Multe alte companii ca AeroStar Bacau, Dacia Renault, Reşita Reductoare & Regenerabile, Uzinele Mecanice Cugir şi altele sunt în contact cu noi şi sunt dispuse să se implice rapid într-un program de fabricaţie în masă, la nevoie.”

Proiectul VentilaTM este dezvoltat în regim de voluntariat, iar o parte din resursele materiale au fost oferite de către persoane fizice sau firme care au comandat direct la furnizori componentele necesare pentru fabricaţia ventilatorului.

“Dincolo de aceste contribuţii am putut investi circa 4.000-5.000 euro, sume provenite, de asemenea, de la donatori individuali şi sponsori instituţionali”, a subliniat Radu Ticiu.

Ventilatorul creat de echipa VentilaTM se bazează pe tehnologia de printare 3D, însă înglobează o serie de alte tehnologii atât pentru partea mecanică, cât şi pentru cea electronică.

“Ventilatorul va valorifica o bună parte din tehnologia utilizată de către cei de la Symme3D în proiectele lor de cercetare din domeniul bioprintării 3D, respectiv din producţia de imprimante premium din portofoliul firmei şi care înglobează concepte din zona operării şi controlului de la distanţă de pe dispozitive mobile, al auto-diagnozei şi redundanţei funcţionale, al transmiterii şi colectării de parametri de funcţionare în cloud”, a explicat iniţiatorul proiectului VentilaTM. În ceea ce priveşte partea mecanică şi de acţionare a ventilatorul, a adăugat el, aceasta este “concepută astfel încât să poată fi realizată pe două filiere potenţiale: prin fabricaţia aditivă 3D şi prelucrări CNC, distribuită în acelea dintre sutele de puncte ale reţelei menţionate anterior care vor trece printr-un proces de certificare a capacităţii de producţie la standarde impuse, respectiv în unităţi industriale medii şi mari”.
Partea electronică va putea fi realizată în câteva dintre unităţile din industriile automotive şi electronică din Timişoara şi Arad care dispun de echipamente “pick and place”.

“Va fi necesară şi utilizarea unor capacităţi de realizare de tăiere cu laser şi îndoiri de precizie  de table metalice, respectiv de aplicare de vopseluri omologate pentru uz în mediul medical.”

Partea finală - asamblarea, se va putea face în regim centralizat, în Timişoara, sau distribuit în încă 3-4 locaţii, centre regionale - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, în funcţie de cerinţele impuse de organizaţia de omologare.

Pe lângă echipa centrală concentrată pe proiectul ventilatorului, din cadrul grupului extins al VentilaTM s-au format alte câteva echipe de proiect care dezvoltă concepte de produs şi fabricaţie de căşti cu presiune pozitivă şi ultrafiltrare de aer pentru personal medical cu contact imediat cu pacienţi COVID-19, respectiv semi-măşti printate 3D cu filtre adaptate sau chiar măşti textile pentru uz general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO