ZF 24

Un fost bancher elveţian face agricultură bio lângă Arad. El susţine că a investit în terenurile din România 1 milion de euro

Theo Häni

Theo Häni

Autor: Gabriel Razi

22.01.2014, 21:29 4096

Theo Häni, un fost bancher elveţian care şi-a construit cariera în cadrul Credit Suisse, deţine o fermă de 900 de hectare în judeţul Arad unde produce grâu, ovăz, orz şi secară pe care apoi le exportă în Elveţia şi Germania. El susţine că a investit în terenurile din România circa un milion de euro.

„În ultimii 13 ani preţurile terenurilor pe care le-am achiziţionat au variat între 600 şi 2.000 de euro pe hectar“, spune Häni, care este acţionarul firmei locale Bio Farmland ce operează ferma din Arad.

Elveţianul a ales să investească local convins de preţurile mici ale terenurilor agricole din România pe de-o parte, dar şi de suprafeţele mari disponibile pe de alta. În România sunt 8,5 milioane de hectare de teren arabil, în Elveţia de 20 de ori mai puţine suprafeţe. Situaţia este însă invers proporţională în privinţa preţurilor. Dacă pe piaţa locală un hectar poate fi achiziţionat cu până la 5.000 de euro, în Elveţia piaţa funciară agricolă este strict reglementată şi preţurile pot fi şi de 10-15 ori mai mari decât în România.

Situaţia agriculturii din România l-a determinat pe fostul bancher să se orienteze către piaţa produselor bio având în vedere că terenurile din Banat erau potrivite pentru o astfel de operaţiune.

„Terenul pe care l-am cumpărat nu era lucrat de mulţi ani, ceea ce a creat condiţii excelente pentru a începe producţia bio.“

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO