ZF 24

Un dezvoltator de parcuri solare: Mai este loc pe piaţă pentru 500 de megawaţi instalaţi pe acoperişuri

Un dezvoltator de parcuri solare: Mai este loc pe piaţă...

Autor: Radu Bostan

07.05.2014, 19:43 451
Boom-ul energiei fotovoltaice s-a terminat după ce statul a redus subvenţiile pentru producători, însă pe piaţă mai este loc pentru câteva sute de proiecte de capacitate mică, sprijinite prin viitoarea schemă de tarife reglementate plătite direct proprietarului în funcţie de producţie, spune Oscar Marques, country manager pe România al dezvoltatorului portughez Martifer Solar.

„Nu vom mai avea 1.000 MW instalaţi în fotovoltaic într-un singur an, însă mai există loc pe piaţă pentru încă 300-500 MW, în proiecte de capacitate mică. Totul va depinde de schema de feed-in tariffs (tarife reglementate – n. red.)“, apreciază Marques, a cărui firmă a dezvoltat pe piaţa locală proiecte solare cu puterea totală de 12 MW.

Sute de parcuri fotovoltaice au apărut în România în perioada 2012-2013 graţie unei scheme foarte generoase de sprijin, prin care proprietarii de parcuri solare primeau un număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră de energie livrat la reţea. Aceste certificate erau apoi vândute pe piaţă, iar producătorii puteau obţine în jur de 300 de euro pentru fiecare mega­watt-oră produs, în timp ce din vânzarea energiei nu puteau încasa mai mult de 40 de euro pe megawatt-oră.

Capacitatea instalată în solar a crescut astfel de la doar 49 MW la sfârşitul lui 2012 la mai bine de 1.000 MW la sfârşitul lui 2013, potrivit datelor Transelectrica privind centralele acreditate pentru schema de sprijin. Luând în calcul un cost standard de 1,55 mil. euro per megawatt instalat, înseamnă că investiţiile totale în sectorul fotovoltaic în România au depăşit 1,5 mld. euro în doi-trei ani.

Schema a fost însă criticată de investitorii individuali, deoarece primirea şi tranzacţionarea certificatelor presupunea un grad de birocraţie prea mare pentru o persoană fizică. Autorităţile române intenţionează însă să introducă un nou sistem de sprijin pentru energia regenerabilă, similar cu cel din state europene precum Germania, în care producătorii vor primi bani pentru producţia de energie injectată în reţea, prin tarife reglementate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO