ZF 24

Un credit dat fiicei preşedintelui a dus la anchetarea unei bănci cu active de peste 26 mld. lei

Un credit dat fiicei preşedintelui a dus la anchetarea...

Autor: Eliana Radulescu

18.11.2013, 20:04 921

Activitatea CEC Bank, banca de stat aflată pe locul 4 în topul celor mai mari bănci locale, va fi verificată într-o anchetă parlamentară de către Comisia pentru buget-finanţe din Senat, potrivit unei hotărâri aprobate ieri de plenul Senatului. Acordarea creditului de 1 milion de euro în mai puţin de două săptămâni, la o dobândă mai mică şi o valoare a creditării peste plafonul standard stabilit de bancă pentru Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a stat la baza acestei decizii. 

Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi cinci abţineri. Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parla­mentare de către această comisie permanentă prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt „clari­ficarea aspectelor privind confor­mitatea activi­tă­ţii CEC Bank SA cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglemen­tările de supraveghere şi prudenţia­litate“. 

Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un ra­port ce va fi prezentat Biroului Per­manent până la data de 18 de­cembrie.

Liderul senatorilor PDL, Cris­tian Rădulescu, a declarat, la înce­putul dezbaterilor, că „paternitatea absolută“ a acestei anchete apar­ţine USL şi că niciunul dintre reprezen­tanţii opoziţiei din Co­misia buget, finanţe din Senat nu a fost con­vocat la şedinţa de luni-dimi­neaţă, unde s-a decis anche­tarea activi­tăţii CEC.

La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că procedurile parlamentare trebuie să fie respectate, pentru a nu exista un dictat al majorităţii, şi că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului. Senatorul PDL Dumitru Oprea a invocat, la rândul său, faptul că şedinţa Comisiei de buget-finanţe nu a fost anunţată pe site-ul Senatului.

În replică, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a explicat că membrii acestei comisii au decis, luni, la ora 12.00, „cu majoritate de voturi“, să fie înfiinţată o subcomisie de anchetă în cadrul comisiei, care s-a întrunit „în regim de urgenţă“. „Această comisie nu a fost înfiinţată special pentru domnişoara Ioana Băsescu. Această comisie a fost înfiinţată pentru a ancheta activitatea managerială a domnului Gheţea, preşedintele CEC“, a subliniat Nicula. El a spus că CEC va trebui să dea „câteva explicaţii“ în faţa subcomisiei de anchetă privind „ultimele evenimente“ relatate de presă, însă a precizat că în şedinţa conducerii Senatului nu s-a discutat despre Ioana Băsescu.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că for­ma­ţiunea pe care o conduce va susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul achiziţionării unui teren agricol de către Ioana Băsescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO