ZF 24

Un bancher de pe Wall Street: Românii din străinătate sunt o resursă antreprenorială care aşteaptă să fie dezvoltată

Dan Lufkin: Guvernul ar trebui să asigure instrumentele necesare încurajării iniţiativelor de afaceri, iar scutirile de taxe şi stimulentele fiscale sunt doar două dintre aceste măsuri. Fotograf: Victor Ciupuliga

Dan Lufkin: Guvernul ar trebui să asigure instrumentele necesare încurajării iniţiativelor de afaceri, iar scutirile de taxe şi stimulentele fiscale sunt doar două dintre aceste măsuri. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Ioana Tudor

15.12.2014, 13:06 648

Românii care trăiesc şi lucrează în străinătate reprezintă unul dintre cele mai valoroase active ale României şi ar putea constitui o platformă ideală de antreprenori dacă ar beneficia de sprijin pentru a se dezvolta, spune Dan Lufkin, unul dintre antreprenorii legendari de pe Wall Street din anii ’60.

„Românii care lucrează în străinătate reprezintă un motor excelent de creştere economică, o resursă antreprenorială care aşteaptă să fie dezvoltată. În România nu există însă sprijin pentru această comunitate astfel încât banii câştigaţi de aceşti oameni să fie investiţi în punerea pe picioare a unor afaceri antreprenoriale, şi nu în maşini scumpe şi case“, a spus Lufkin la conferinţa „O conversaţie capitală despre antreprenoriat“, organizată vineri de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cele trei milioane de români plecaţi în străinătate au trimis în ţară 63 de miliarde de euro în ultimii 16 ani, în timp ce investiţiile directe ale companiilor din străinătate au însumat 58 mld. euro, sub nivelul remiterilor. În ceea ce priveşte IMM-urile, România rămâne unul dintre statele Uniunii Europene cu cel mai mic număr de firme mici şi mijlocii la mia de locuitori, deşi dezvoltarea antreprenoriatului s-a aflat pe agenda guvernelor din ultimii ani. Pe piaţa locală sunt circa 470.000 de firme mici şi mijlocii, mai mult de 99% din firmele existente, iar aici lucrează peste jumă­tate din numă­rul de angajaţi din România.

Potrivit lui Lufkin, guvernul ar trebui să asigure instrumentele necesare încurajării iniţiativelor de afaceri, iar scutirile de taxe şi stimulentele fiscale sunt doar două dintre aceste măsuri. El este fondatorul fundaţiei FLAME, al cărei obiectiv este să susţină capacitatea antreprenorială a migranţilor atât prin educaţie financiară, cât şi prin finanţare.

Lufkin este unul dintre investitorii din spatele start-up-ului românesc Transfer Rapid, firmă dedicată românilor din străinătate şi care oferă servicii de transfer de bani, asigurări personalizate şi recuperări de taxe.

Faima lui Lufkin este legată de banca de investiţii Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) pe care a înfiinţat-o alături de colegii săi William Donaldson şi Richard Jenrette în 1959. Firma a devenit participant la bursa din New York (NYSE), intrând în competiţie cu nume grele precum Goldman Sachs sau Lehman Brothers, şi a fost prima bancă de investiţii listată pe NYSE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO