ZF 24

Un arhitect şi-a făcut „bibliotecă“ pentru corporatişti

Un arhitect şi-a făcut „bibliotecă“ pentru...

Autor: Cristina Roşca

02.08.2015, 13:19 1716

Românii cheltuie anual pe jocuri de societate circa 2 milioane de euro, cumpărătorul fiind de regulă un tânăr de 24- 39 de ani, cu venituri peste medie şi cu studii superioare, potrivit unui studiu realizat de Play Days (playdays.ro), un business specializat în „conectarea” producătorilor de jocuri sau importatorilor cu clientul.

„În ceea ce priveşte numărul de jocuri comercializate anual în România, vorbim de cel puţin 60.000. Titluri unice sunt probabil 1.000, din care, din păcate, doar 70-80 sunt traduse sau fabricate direct în limba română”, spune Tudor Tescoveanu, proprietarul playdays.ro.

Antreprenorul este de profesie arhitect, însă anterior a lucrat tot în industria jocurilor de societate, conducând timp de trei ani magazinul Red Goblin, unul dintre cele mai cunoscute magazine de jocuri de societate de pe piaţa locală. „În perioada în care am condus Red Goblin am dezvoltat piaţa de retail, aducând mai multe titluri, încurajând producătorii interni să dezvolte mai multe jocuri şi organizând evenimente de profil.“

În urmă cu circa un an el s-a implicat în deschiderea şi dezvoltarea în Cluj-Napoca a unui magazin de jocuri de societate şi materiale de artă. „De jumătate de an însă, am deschis Play Days, o mică firmă ce doreşte să ajute la dezvoltarea pieţei de jocuri de societate din România prin neimplicarea directă în activitatea de retail. Serviciile pe care le oferim sunt fie pentru furnizorii de jocuri, fie pentru comercianţi, fie pentru angajaţii companiilor.”

Tudor Tescoveanu spune că pe furnizori îi ajută să aibă traduceri bune şi o prezentare grafică a jocurilor astfel încât să le crească accesibilitatea produselor şi vizibilitatea.

„Pe comercianţii nespecializaţi îi ajutăm să identifice profilul clientului şi produsele potrivite pentru aceştia.” Compania Play Days oferă de asemenea training pentru poziţionarea produselor la raft.

Jocurile de societate sunt vândute atât online şi în librării, dar şi în mici magazine specializate sau în hipermarketuri şi supermarketuri.

Un model similar de business a fost pus la punct acum câţiva ani în industria de carte. Bookster este un business înfi­i­n­ţat de Bogdan Georgescu, fostul şef al companiei de con­sultanţă imobiliară Colliers. Sistemul după care funcţionează Bookster este următorul: intri pe site, alegi cărţile pe care vrei să le citeşti, faci comanda şi în câteva zile le găseşti pe birou, urmând ca după ce termini de citit compania să vină să le ridice. Un model similar are şi Play Day.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO