ZF 24

Ultimul avertisment OMS: Omicron poate duce la variante mai periculoase

Ultimul avertisment OMS: Omicron poate duce la variante...

Autor: Andreea Tobias

05.01.2022, 12:58 13015

Creşterea numărului de cazuri Omicron în întreaga lume ar putea duce la apariţia unei variante mai periculoase, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii din Europa.

Varianta, care se răspândeşte cu viteză în întreaga lume, pare să fie mai puţin gravă decât se temea iniţial şi a născut speranţa că pandemia ar putea fi depăşită.

Însă Catherine Smallwood, ofiţer superior pentru situaţii de urgenţă al OMS, a atras atenţia că rata de infectare în continuă creştere ar putea avea efect opus.

„Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu cât se transmite mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să aibă o nouă variantă. Acum, Omicron este letal, poate provoca moartea... poate un pic mai puţin decât Delta, dar cine poate spune ce aduce următoarea variantă?", a declarat Smallwood într-un interviu pentru AFP.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei şi 5 cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021.

„Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă, vedem că ratele de infectare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul nu este deocamdată clar", a spus Smallwood.

Deşi riscul individual de spitalizare este mai redus cu varianta Omicron în comparaţie cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o ameninţare mai mare din cauza numărului mare de cazuri.

Marţi, Marea Britanie s-a confruntat cu avertismente privind o criză iminentă în spitale din cauza lipsei de personal cauzată de valul de infecţii Omicron, în condiţiile în care numărul zilnic de cazuri Covid din ţară a depăşit pentru prima dată 200.000.

Smallwood a declarat că se aşteaptă ca acest scenariu să se repete şi în alte ţări europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO