Business Internaţional

UE: Economiile din estul Europei vor incetini

03.11.2008, 17:46 19

Economiile tarilor est-europene membre ale Uniunii Europene nu vor scapa de impactul unei incetiniri a cresterii economiei globale, a anuntat Comisia Europeana, conform Bloomberg. Este vorba in special de tarile cu mari dezechilibre externe si cu deficite bugetare in crestere.

Amplele schimbari de ordin structural au imbunatatit elementele macroeconomice fundamentale ale membrelor postcomuniste ale blocului, protejandu-le de socurile provocate de criza globala a pietelor de credit. Totusi, economiile care inregistreaza o scadere a cererii interne si cele bazate pe exporturi ar putea inregistra o incetinire a ritmului de crestere, arata Comisia in cadrul ultimului raport economic.
"Pana de curand, economiile emergente pareau oarecum mai rezistente, insa perspectivele se deterioreaza", se arata in raport.
Europa de Vest se afla in pragul recesiunii, agravand problemele economiilor emergente vecine care se bazeaza pe consumatorii si companiile din regiune in ceea ce priveste exporturile. Ceea ce complica situatia este retragerea investitorilor, care renunta la activele mai riscante de pe pietele emergente.
Ungaria a apelat deja la ajutorul institutiilor internationale, obtinand un sprijin de 20 miliarde de euro (25,8 miliarde de dolari) pentru a-si consolida economia.
Pozitii bugetare relativ stabile sunt estimate pentru Cehia si Polonia, in conditiile in care in aceste tari, incetinirea ritmului de crestere economica este asteptata a fi nesemnificativa. In raport se estimeaza ca economia Poloniei va avansa cu 5,4% in acest an si cu 3,8% anul viitor, in timp ce cehii vor inregistra o crestere economica de 4,4% in 2008 si de 3,6% in 2009.
Tarile baltice si Romania ar putea inregistra o "deteriorare pronuntata" a balantelor bugetare, se arata in raport.
"In tarile baltice, acest lucru se datoreaza in mare parte unei scaderi economice pronuntate, in timp ce in Romania lipsa unui control asupra cheltuielilor pare sa se afle in spatele cresterii deficitului", se arata in raport.
Conform aceluiasi raport, Letonia si Lituania sunt asteptate sa depaseasca limita de 3% din PIB a blocului privitoare la deficitul bugetar.
Diferentele de crestere a salariilor dintre tari se mentin, depasind cateodata nivelul ce poate fi pus pe seama diferentelor de crestere a productivitatii, ceea ce genereaza temeri privitoare la competitivitate, se arata in raport.
In Bulgaria, aversiunea in crestere a investitorilor straini fata de risc va conduce la o scadere a volumului de investitii, "drept rezultat finantarea deficitului extern nemaifiind in intregime acoperita de investitii straine directe".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO