ZF 24

Turcia vrea să-şi construiască cea de-a treia centrală nucleară în cea mai mare parte cu resurse proprii

AFP/Mediafax Foto

Taner Yildiz, ministrul turc al energiei: Suntem întrebaţi de ce nu se investeşte în energie solară sau eoliană. Nu se investeşte deoarece atunci când vântul nu bate, iar soarele nu străluceşte nu poţi produce energie.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.05.2013, 19:03 492

După ce a încheiat acorduri pentru construirea a două centrale nucleare, primele ale ţării, cu consorţii din Rusia, Japonia şi Franţa, Turcia a indicat că a treia centrală atomică va fi construită în cea mai mare parte cu resurse interne. Prin dezvoltarea energiei nucleare guvernului vrea să reducă dependenţa Turciei de importurile de gaze naturale, care vin mai ales din Rusia şi Iran.

„Planul nostru este să putem administra cea de-a treia centrală nucleară şi să construim singuri cea mai mare parte a acestei centrale nucleare, fie în proporţie de 60%, fie de 80%, totul depinzând de performanţele primelor două”, a firmat ministrul turc al energiei Taner Yildiz într-un interviu acordat publicaţiei Hurryet.

Ministrul a indicat că guvernul a început deja să facă planuri pentru construirea celei de-a treia centrale nucleare, în condiţiile în care nevoia de energie a unei economii care creşte rapid nu va putea fi acoperită, probabil, doar de primele două unităţi.

„Nu ne grăbim să luăm decizii cu al treilea plan, dar ne-am pregătit deja dosarul de negocieri. Putem cu lejeritate să finalizăm procedurile, dar premierul ne-a dat alt obiectiv”, a explicat Yildiz. Obiectivul este ca unitatea să fie construită mai ales cu resursele ţării.

El a admis că Turciei îi va fi imposibil să construiască singură centrala în întregime. Deocamdată, planurile acestui proiect sunt încă vagi, dar Yildiz a asigurat că guvernul nu va aştepta până când primele două centrale vor deveni operaţionale pentru a lua hotărâri în privinţa celei de-a treia, în condiţiile în care doar pentru alegerea locaţiei este nevoie de doi ani.

Pe lângă reducerea dependenţei de energia importantă, construirea unei centrale atomice va ajuta Turcia să-şi modernizeze şi diversifice industria, promovând ţara într-o ligă superioară, a subliniat ministrul.

Întrebat de ce Turcia preferă energia nucleară în locul surselor regenerabile, oficialul a dat un răspuns cât se poate de pragmatic.

„Suntem întrebaţi de ce nu se investeşte în energie solară sau eoliană. Nu se investeşte deoarece atunci când vântul nu bate, iar soarele nu străluceşte nu poţi produce energie. Aceasta numim noi diversificare a surselor de energie“, a spus el.

Prima centrală nucleară a Turciei urmează să fie construită de o subsidiară a companiei ruse Rosatom lângă oraşul Akkuyu de pe coasta sudică începând cu 2015 şi va costa 20 mld. dolari. Acordul a fost semnat în 2010. Primele livrări de energie sunt programate pentru 2019. Proiectul prevede că subsidiara Rosatom va construi, deţine şi administra centrala. Aceasta va avea patru reactoare a câte 1.200 MW.

A doua centrală va fi dezvoltată de un consorţiu format din companiile Mitsubishi Heavy Industries şi Itochu Corporation din Japonia şi GDF Suez din Franţa. Investiţia este estimată la 22 miliarde de dolari. Centrala urmează să fie finalizată în 2023.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO