ZF 24

​ Trei operatori medicali privaţi au cerut certificat de întrerupere parţială a activităţii. Robert Chiţan, Gral Medical: „Am aplicat din acelaşi motiv pentru care aplică toată lumea, este vorba de afectarea activităţii, încep să scadă veniturile”

​ Trei operatori medicali privaţi au cerut certificat...

Autor: Georgiana Mihalache

15.04.2020, 23:03 2809

Trei clinici - MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private, Gral, unul dintre primii zece jucători din piaţa de sănătate privată şi Clinica Sante, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa analizelor de laborator, au solicitat certificate de întrerupere totală sau parţială a activităţii.

Acest certificat este eliberat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri companiilor afectate economic de efectele pandemiei de coronavirus pentru ca acestea să poată beneficia de scutiri la plata utilităţilor sau a chiriei.
 
„Am aplicat din acelaşi motiv pentru care aplică toată lumea, este vorba de afectarea activităţii, în sensul că încep să scadă veniturile, prin restricţiile care au fost date pacienţii nu mai vin la clinici. Serviciile de oncologie funcţionează în continuare pentru pacienţi, oferim şi suport pentru testare COVID-19”, a spus Robert Chiţan, director de dezvoltare al Gral.
 
Unul dintre ordinele militare date de autorităţi a blocat pentru o perioadă internările şi programările în sistemul public şi privat, acestea fiind suspendate. Recent, autorităţile au venit cu precizări prin care au explicat că spitalele nu sunt închise, iar urgenţele pot fi tratate la decizia medicului.

Robert Chiţan spune că această situaţie a afectat centrul Gral, fiind blocate investiţiile, iar medicii care lucrau în sistem de colaborare nu mai puteau veni din spitalele de stat la operatorul privat.

„Certificatul de urgenţă privind întreruperea activităţii ajută când mergem la bancă de exemplu pentru orice fel de investiţie. Pentru a beneficia de măsurile economice, trebuie să dovedim cu un certificat că ne-a fost afectată activitatea”, a spus Robert Chiţan.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că circa 20.000 de companii afectate de criză au solicitat şi au primit certificate de urgenţă. Popescu a spus că până miercuri erau în jur de 15.000 de certificate de urgenţă solicitate de tip 1, înregistrate de companiile a căror activitate a fost afectată direct şi alte aproximativ 5.000 de către companii ale căror venituri / încasări au scăzut cu 25%.
În România sunt 540.000 de companii (cu o cifră de afaceri mai mare ca zero), cu un business anual de 350-360 mld. euro.
De la declanşarea stării de urgenţă businessul românesc pierde afaceri de 500 mil. euro pe zi, un milion de oameni au contractele de muncă suspendate, iar alţi 200.000 au contracte de muncă încetate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO