ZF 24

Trei fonduri româneşti au cumpărat 10% din Banca Transilvania de la Bank of Cyprus

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

22.04.2014, 00:08 4398

Bank of Cyprus a vândut vineri pe bursă 10% din acţiunile Băncii Transilvania pentru 368 milioane de lei (82,5 mil. euro). Cumpărătorii sunt investitori instituţionali locali, dintre care unul e SIF Moldova, care a luat 3,5% din acţiuni.

Vânzarea participaţiei de­ţinute de Bank of Cyprus la Banca Tran­silvania (TLV), chiar în vinerea dinaintea Paştelui, a fost o surpriză pentru piaţă, la fel ca şi achi­ziţia anunţată în decembrie 2009, cu o săp­tămână înainte de Crăciun, deşi tran­zacţia era previzibilă încă din primăvara anului trecut când băncile din Cipru au fost salvate de la faliment cu banii deponenţilor.

Pentru multă lume însă principala întrebare era cui vor reuşi să vândă ciprioţii participaţia de aproape 10%, în condiţiile în care investitorii străini de anvergură nu se înghesuie în această perioadă să vină pe piaţa locală şi doar monopolurile statului din sectorul energetic reuşesc să le mai stârnească interesul.

Răspunsul a venit însă din partea SIF-urilor, care au făcut rost de cash în ultima perioadă în urma vânzării participaţiilor deţinute la grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi erau în căutare de noi oportunităţi pentru a-şi plasa banii, după ce au tăiat dividendele acţionarilor. Decizia SIF-urilor de a-şi consolida participaţiile la Banca Transil­vania nu este deloc întâmplătoare şi vine în contextul în care SIF-urile însele sunt în proces de consolidare, prin achiziţii încrucişate de acţiuni.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Patru SIF-uri, care administrează active de peste 5 miliarde de lei, s-au legat deja între ele prin dobândirea unor participaţii semnificative, iar în urma tranzacţiilor de vineri ar putea deveni cei mai puternici acţionari ai Băncii Transil­vania, care este în prezent a treia bancă de pe piaţa locală, cu active de 32 mld. lei (7,1 mld. euro). „Acţiunile au fost cumpărate de investitori instituţionali români. Astfel, nu va mai exista discu­ţia dacă Banca Transilvania este sau nu bancă românească“, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele şi fondatorul băncii. După tranzacţie, 55% din capitalul băncii este deţinut de investitori români.

La finalul anului trecut, SIF-urile deţineau 12,4% din acţiunile TLV, dar vineri SIF Moldova a cumpărat încă 3,5% din acţiunile băncii, potrivit unei raportări transmise bursei, iar o altă SIF a mai cumpărat un pachet cel puţin la fel de mare, potrivit unor informaţii neoficiale care nu au fost confirmate deocamdată, astfel că SIF-urile au ajuns să deţină aproape 20% din acţiuni.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre intrarea ciprioţilor în acţionariatul BT în 2009, evoluţia acţiunilor BT; detalii despre tranzacţie şi planurile iniţiale ale Bank of Cyprus 

- declaraţia lui Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, despre tranzacţie 

- declaraţia preşedintelui băncii, Horia Ciorcilă

- alte date despre BT

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO