ZF 24

Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi personale. Ce dobânzi percep băncile mari din top 10 în februarie 2020: de la 8,64% până la 15,99%. Creditul de consum a crescut cu 3,6% în 2019, un ritm mult mai temperat faţă de 19% în 2018

Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi...

Autor: Alex Ciutacu

21.02.2020, 11:00 8733

Dobânzile practicate de cele mai mari zece bănci din România la creditele în lei pentru populaţie în luna februarie pleacă de la 8,64% şi pot ajunge până la 15,99%, în cazul unui credit de nevoi personale standard de 20.000 de lei pe o perioadă de cinci ani, cu dobândă fixă, fără virare venit sau alte produse, potrivit datelor colectate de ZF de pe platforma Finzoom.

În 2019 avântul creditului de consum s-a temperat, creditele noi de consum în lei şi euro ajungând la 23,2 mld. lei, după o creştere de 3,6%, mult sub cea de 19% înregistrată în 2018. Potrivit datelor BNR, creditarea către populaţie s-a ridicat la 37 mld. lei, un nou record al ultimilor 13 ani, unde creditele noi de consum au reprezentat aproape două treimi din total.

Dobânzile la creditele de nevoi personale pot varia la fiecare bancă în funcţie de tipul de dobândă ales, fixă sau variabilă, precum şi în funcţie de alţi factori precum virarea salariului la banca respectivă - ce aduce de obicei după sine o reducere de dobândă - nivelul de risc prezentat de client, venitul realizat şi comportamentul de plată. Mai mult, dobânzile prezentate de ZF nu sunt acelaşi lucru cu dobânzile finale DAE, la care se mai adaugă şi alte costuri.

Astfel, Garanti BBVA, subsidiara locală a Garanti BBVA Turcia, practica în luna februarie o dobândă standard de 8,64% la creditele de consum în lei cu dobândă fixă pe o perioadă de cinci ani, cea mai mică dintre primele zece bănci mari din piaţă. Creditorul ocupa poziţia a 10-a în topul băncilor după active pe datele din 2018.

Creditorul elen Alpha Bank se situează pe poziţia a doua, cu o dobândă de 9% la creditele de nevoi personale în lei, pe exemplul reprezentativ de 20.000 de lei.

În acelaşi timp, ING Bank, subsidiara locală a grupului olandez cu acelaşi nume, se situează pe locul trei în luna februarie, oferind o dobândă de 9,75%.

CEC Bank, singura bancă a statului român din top 10 bănci pe piaţa locală, practică o dobândă de 10,4%.

În acelaşi timp, BCR, a doua cea mai mare bancă din România, controlată de aus­triecii de la Erste, are o dobândă de 10,74%. În cazul BCR, precum şi în cazul tu­turor celelalte bănci, dobânda se personali­zează în funcţie de client, de credit şi de condiţii.

Pe poziţia a şasea în topul dobânzilor la creditele de consum se situează Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active. Banca din Cluj practică o dobândă de 10,9% în luna februarie la creditele de consum în lei.

BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă din piaţa locală, are o dobândă de 11,28% la creditele de consum în lei pentru populaţie în februarie 2020. În acelaşi timp, OTP Bank, parte a celui mai mare grup bancar din Ungaria, practică o dobândă de 12,39% - însă aceasta este valabilă în cazul clienţilor cu venituri cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, iar nivelul dobânzii scade odată cu creşterea veniturilor.

Raiffeisen Bank cere în luna februarie o dobândă de 13,25% la creditele de consum în lei cu dobândă fixă în cazul exemplului ales, în timp ce UniCredit Bank are o dobândă de 15,99%, oferind creditele de nevoi personale prin intermediul IFN-ului UniCredit Consumer Financing.

 

Cursul urcă la un nou maxim istoric de 4,7834 lei/euro şi se îndreaptă spre pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat faţă de euro, iar cursul de schimb leu/euro a urcat ieri la 4,7834 lei/euro, atingând un nou maxim istoric, pe fondul instabilităţii politice, după ce recordul precedent a fost raportat în noiembrie 2019.  Faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2019, leul s-a depreciat cu mai mult de 0,08%. Pe parcursul anului 2019, moneda naţională s-a depreciat cu 2,5% în raport cu euro. Recordul istoric precedent, de 4,7808 lei/euro, a fost atins în 21 noiembrie 2019. Pe parcursul lunii ianuarie 2020 cursul de schimb leu/euro a rămas peste pragul de 4,77 lei/euro, în timp ce în prima jumătate a lunii februarie cotaţia a coborât sub acest nivel. Însă, în ultimele zile a revenit tendinţa de depreciere a leului. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, citat de Mediafax, a spus că deprecierea de joi a leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, generate de mişcări de fluxuri internaţionale. Claudia Medrega

 

Cine oferă top 5 cele mai ieftine credite de nevoi pesonale pe piaţa din România în februarie 2020

Topul celor mai ieftine credite de consum din piaţa locală se schimbă dacă luăm în calcul condiţiile optime în care clientul trebuie să se încadreze pentru a beneficia de cea mai mică dobândă, cum ar fi achiziţia unei asigurări sau încasarea venitului la banca respectivă.

Asfel, pe exemplul de 20.000 de lei pe o perioadă de cinci ani ales de ZF, în condiţii optime, cel mai ieftin credit este oferit în februarie de ING Bank, cu DAE de 8,49%, care include o dobândă de 7,75%, la produsul ING Personal cu virarea venitului, potrivit datelor Finzoom.

Pe locul doi se situează Idea Bank, cu DAE de 8,55%, care cuprinde o dobândă de 7,06%, la produsul credit de nevoi personale Idea VIP cu virarea venitului. Creditul Relaxat pentru nevoi personale de la Banca Românească se situează pe locul trei, cu DAE de 8,71%, care cuprinde o dobândă de 7,86%.

OTP Bank cu creditul de nevoi personale online cu virare venit este al patrulea cel mai ieftin credit din piaţă pe exemplul ales de ZF, la o DAE de 9,12% şi o dobândă de 8,76%. Top cinci este încheiat de Banca Transilvania pe creditul de nevoi personale cu virare venit, care aduce o DAE de 9,15%, la o dobândă de 8,36%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO