ZF 24

Topul celor mai mari companii şi angajatori din Alba

Topul celor mai mari companii şi angajatori din Alba

Autor: Adelina Mihai

13.01.2014, 21:11 2039

Ziarul Financiar începe astăzi un nou proiect editorial, „Judeţele la raport“, prin care aduce în prim- plan starea economei în profil teritorial.

Primul judeţ analizat este Alba, dominat de investiţiile austriece în industria lemnului (Holzindustrie Schweig­ho­fer şi Kronospan - cele mai mari companii din judeţ), unde încep să îşi facă loc şi producătorii de componente auto (Daimler).

În ceea ce priveşte piaţa muncii din Alba, statisticile arată că Sews (componente auto), Elit (mezeluri), Spita­lul Judeţean de Urgenţă, Star Transmis­sion (componente auto) şi Transavia (carne de pasăre) sunt cei mai mari angajatori din judeţ şi singurii care au peste 1.000 de angajaţi, potrivit datelor furnizate de Inspec­toratul Teritorial de Muncă Alba (ITM Alba).

„Situaţia este destul de dificilă pentru piaţa muncii din Alba, la fel ca în toată ţara. Noile angajări care s-au făcut în ultimii ani nu au fost generate de investiţii în noi fabrici, ci fabricile existente şi-au extins activitatea şi au mai angajat oameni“, a spus Gabor Calman, inspector- şef adjunct în cadrul ITM Alba. În Alba, valoarea PIB per capita este de circa 6.400 de euro în 2013 (cu 3% mai scăzut decât cel la nivel naţional), iar salariile angajaţilor sunt cu 20% mai mici decât salariul mediu (de 1.600 de lei net/ lună).

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO