ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

22.10.2009, 19:50 19

1. FMI isi anunta venirea la Bucuresti. FMIvine pe 28 octombrie la Bucuresti, la solicitarea presedinteluiRomaniei, a anuntat Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului pentruRomania.

Experti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale vor fiprezenti de asemenea, dar va fi necesara si o discutie suplimentaradupa ce va fi instalat un nou guvern, se arata intr-un comunicat alfondului.

"Ca urmare a evolutiilor politice, misiunea va incepe discutiicu autoritatile pentru a doua evaluare a acordului stand-by, insa omisiune ulterioara va fi necesara pentru a continua discutiileodata ce un nou guvern va fi instalat", a spus Jeffrey Franks.

"Pentru incheierea celei de-a doua evaluari va fi necesar unangajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010 cu undeficit de cel mult 5,9% din PIB. Odata ce se va ajunge la un acordprivind politicile fiscale si celelalte conditii macroeconomiceesentiale pentru succesul programului, boardul FMI se va intrunipentru a analiza rezultatul evaluarii", a precizat Franks.

2. Basescu a semnat decretul pentru referendum.Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca a semnat decretulpentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral sireducerea numarului de parlamentari la maximum 300 in 22 noiembrie,odata cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. El aspus ca decretul contine doua articole.

Potrivit lui Basescu, primul articol prevede ca populatia estechemata sa-si exprime vointa legat de trecerea la Parlamentunicameral si de reducerea numarului de parlamentari la maximum300.

Basescu a adaugat ca cel de-al doilea articol cuprindeintrebarile adresate populatiei la referendum, la care cetateniitrebuie sa raspunda cu "Da" sau "Nu": "Sunteti de acord cu trecereala parlamentul unicameral?" si "Sunteti de acord cu reducereanumarului de parlamentari la maximum 300?".

3. A doua schimbare din conducerea Dacia in ultimul an:Francois Fourmont se pensioneaza si va fi inlocuit de JeromeOlive. Jerome Olive va fi propus pentru functia deadministrator al Dacia in cadrul AGA, convocata pentru 26noiembrie, ulterior urmand sa preia functia de director general alDacia, in locul lui Francois Fourmont, care va parasi compania sise va pensiona la sfarsitul acestui an.

Nascut pe 8 decembrie 1957, Jerome Olive a obtinut diploma deinginer a Institutului Catolic de Arte si Meserii (ICAM) in anul1980.

Cariera sa la Renault a inceput în 1982, la uzina de laSandouville. In cadrul proiectelor R25 si R21, Jerome Olive aocupat diferite posturi in domeniul fiabilizarii proceselor defabricatie si de mentenanta. In 1985 a preluat functia deresponsabil investitii si mentenanta la SBFM (Societe Bretonne deFonderie et Mécanique), apoi pe cea de director de productie.

In 1996, se ocupa de proiectul Scenic 1, in calitate de sef alDepartamentului de Caroserie, la uzina Renault din Douai. in 1999,devine director adjunct responsabil cu fabricatia, preluandconducerea uzinei la inceputul anului 2004.

Francois Fourmont, in varsta de 61 de ani, a fost directorgeneral din iulie 2003 pana in prezent.

4. Microsoft a lansat Windows 7. Gigantulsoftware Microsoft a lansat joi sistemul de operare Windows 7,aceasta fiind cea mai importanta lansare a companiei din ultimuldeceniu, Microsoft incercand sa isi recastige consumatorii dupalansarea dezamagitorului Windows Vista.

Cea mai mare companie de software din lume, ale carei sisteme deoperare sunt utilizate pe 90% dintre calculatoarele din intreagalume, a primit critici favorabile pentru noul sistem deoperare.

"Este prima lansare semnificativa a Windowsului din ultimuldeceniu, a declarat Brendan Barnicle, analist in cadrul PacificCrest Securities.

Noul sistem - care este mai rapid, vine la trei ani dupalansarea Vista, a carui complexistate a frustrat multi utilizatorisi care a dus la alegerea altor sisteme de operare sau intoarceleala Windows XP de catre utilizatorii de business.

5. Praktiker Romania anunta la noua luni vanzari neteegale cu cele de anul trecut. Praktiker Romania ainregistrat in primele noua luni ale anului vanzari nete de 790milioane lei, in crestere cu 0,1% fata de nivelul inregistrat inperioada similara a anului trecut, a declarat pentru MediafaxMonica Hodor, directorul general interimar al retailerului dearticole de bricolaj.

De la inceputul anului, compania a deschis un magazin la Focsanisi a extins cu peste 2.000 de metri patrati suprafata de vanzare aunitatii pe care o detine la Craiova.

Directorul general a mentionat ca anul 2009 este primul an descadere a pietei do-it-yourself.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO