ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

17.09.2009, 20:04 20

1. Concluziile intalnirii dintre bancheri si oameni deafaceri: La 20 de ani de capitalism nu avem concurenta reala.Bancile-mama catre bancile romanesti "Fetelor, v-am intarcat! Estetimpul sa faceti singure rost de bani". Principaleleconcluzii la care au ajuns bancherii si oamenii de afaceri insedinta de redactie ZF Expert organizata de ZIARUL FINANCIAR aufost ca economia romaneasca nu isi va reveni prea curand, fiindafectata puternic de slaba concurenta de pe piata, si ca bancile nupot reduce dobanzile la credite atata timp cat au nevoie delichiditati, obtinute din depozite.

Astfel, pare sa fie o concluzie generala la care au ajunsoamenii de afaceri, faptul ca piata romaneasca nu este unaconcurentiala in adevartul sens al cuvantului, din moment ceelementele care sustin productia - electricitate, gaze, apa etc. -sunt in mainile unor companii care exercita un controlmonopolist.

De asemenea, bancile nu pot reduce dobanzile la credite dinmoment ce au fost lasate sa se descurce de bancile-mama care s-aurepliat pe pietele proprii oprind transferul de lichiditati. "De ceau crescut bancile dobanzile? Daca pana in octombrie, bancile mamaerau darnice cu banii acordati pe piata romaneasca, dupa cadereaLehman, notiunea de lichiditate s-a schimbat, bancile mama spunandbancilor fiice "Fetelor, v-am intarcat! Este timpul sa facetisingure rost de bani!". Noi a trebuit sa ne repliem pentru a atragedepozite si am facut asta cu dobanzi pe masura", spunea sefulUnicredit Tiriac, Dan Pascariu.

2. Vanzarile IKEA in lei au avansat cu 7% in perioadaseptembrie 2008-august 2009, la 378 milioane lei.Vanzarile totale inregistrate in anul de catalog IKEA 2009(septembrie 2008-august 2009) au fost de 377,9 milioane lei (TVAinclusa), in crestere cu 7% fata de anul precedent, conform unuicomunicat al retailerului de mobila.

In perioada analizata, magazinul IKEA din Zona ComercialaBaneasa a vandut 13 milioane produse, fiind vizitat de 3 milioanede persoane.

"In primele sase luni din perioada de referinta am inregistrat ocrestere in RON cu 20% fata de aceeasi perioada a anului precedentde catalog, in timp ce in ultimele 6 luni, am avut o scadere cu6%.

Fluctuatiile cursului valutar, greu de controlat, ne afecteaza,intrucat majoritatea produselor din magazinul IKEA sunt importate",a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager IKEA Romania.

3. Vanzarile de automobile noi din Romania, in scaderecu 21% in august, la 9.607 masini. Vanzarile de automobilenoi din Romania au scazut cu 21,3% in august fata de lunaanterioara, la 9.607 maşini noi, si cu 53,5% in primele opt lunifata de aceeasi perioada a anului trecut, la 92.428 unitati,potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor deAutomobile (APIA).

In perioada ianuarie-august a anului trecut vanzarile autotalizat 198.861 de unitati.

Piata auto romaneasca totala, incluzand automobilele, vehiculelecomerciale si autobuzele, a scazut cu 17,8% in august, fata deiulie, la 11.066 unitati.

4. Coface investeste 2,5 milioane euro intr-un noucentru de servicii de suport pentru Europa Centrala si deEst. Coface va investi 2,5 milioane de euro in realizareaunui centru de servicii suport (back-office service) pentru EuropaCentrala si de Est, la noul centru urmand a fi angajati circa 100de persoane.

In noiembrie-decembrie, centrul va prelua functiile din Croatiasi Serbia, fiind necesara angajarea de personal care sa cunoascalimbile oficiale ale celor doua state.

Noua platforma va fi destinata furnizarii de servicii suport,precum lucrul cu interfata sau procesarea dosarelor.

5. Romania ajunge pe primul loc in UE pentru cea maiabrupta scadere din sectorul constructiilor. Romania ainregistrat, in iulie, cea mai accentuata scadere din UE aactivitatii din sectorul constructiilor, fata de luna anterioara,an-la-an aceasta situandu-se pe locul trei intre statele membre UE,potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Activitatea din sectorul constructiilor a scazut, in Romania, cu9% in iulie comparativ cu iunie, cu mult peste declinul mediuinregistrat in UE, de 1,1%.

Cele mai accentuate contracţii lunare au fost inregistrateastfel in Romania, Slovenia (-4,6%) si Spania (-4,1%), in timp cePolonia, Suedia si Portugalia au consemnat singurele cresteri, de5,2%, 1,7% si, respectiv, 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO