ZF 24

Topul burselor lumii la jumătatea anului: bursa de la Bucureşti ocupă locul 35

Topul burselor lumii la jumătatea anului: bursa de la...

Autor: Adrian Cojocar

11.07.2014, 20:41 901

Bursa de la Bucureşti (BVB) ocupa abia poziţia 35 într-un top al celor mai importante 75 de burse după evoluţia de pe par­cursul acestui an, cu o creştere a indi­ce­lui BET de 5,2% în perioada 31 decem­brie 2013 - 10 iulie 2014, potrivit unei statistici realizate de Ziarul Financiar.

Anul trecut piaţa de la Bucureşti a fost una dintre bursele fruntaşe la nivel mon­dial, creşterea de 26,1% a indicelui BET poziţionând-o pe locul 14 din aproape 80 de burse.

Succesul ofertei de listare a Elec­trica, ocazie cu care a strâns de la investitori cea mai mare sumă din istoria bursei de la Bucureşti, res­pectiv 443 mil. euro, încă nu a atras suficient in­teres din partea fon­du­rilor străine pentru ca bursa locală să se eviden­ţieze prin creşteri la nivel in­ternaţional.

Nici discuţiile din debutul anului despre posibilitatea upgradării bursei de la Bucureşti de la piaţă de frontieră la bursă emergentă nu i-au convins încă pe străini să dea „năvală“ pe bursa ro­mâ­nească. Electrica este ultima com­panie de care bursa de la Bucureşti avea nevoie pentru a îndeplini condiţia cheie în vederea atingerii statutului de piaţă emergentă.

În mod surprinzător, în topul creş­te­rilor la nivel mondial de pe burse se plasează Argentina şi Ucraina, două dintre statele care s-au confruntat în ultimii ani cu riscul de a intrat în inca­pa­citate de plată. Investitorii au luat cu asalt bursa din Argentina, care a urcat cu 54% în ulti­mele şase luni pe fondul op­timis­mu­lui cu privire la posibilitatea ca statul să încheie un acord cu cre­di­torii săi după mai multe tentative de restructurare a datoriilor Argentinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO