Eveniment

Top angajatori: primele zece companii din Romania au impreuna 196.000 de salariati

Top angajatori: primele zece companii din Romania au impreuna 196.000 de salariati

Click pentru imaginea marita

09.10.2007, 18:31 82

Cei mai mari 10 angajatori din economie cumulau anul trecut 196.000 de salariati, cu 24.000 mai putin decat in 2005.
Primii zece angajatori au peste 4,1% din numarul total de salariati din economie (de circa 4,67 milioane de salariati in total, la nivelul anului trecut), conform unei analize a ZF, pe baza datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor.
Sase dintre cele zece sunt companii cu actionariat majoritar sau total de stat, iar restul de patru sunt controlate de privati. Cei mai mari zece angajatori au data afara aproape 24.000 de oameni anul trecut, desi numarul total de angajati din economie a crescut cu aproape 110.000 in aceeasi perioada.
Concedierile au fost insa distribuite inegal intre companiile private si cele de stat: cele sase companii de stat din top10 angajatori au concediat mai putin de 4.000 de oameni, iar cele patru companii private din top au concediat 20.000 dintre angajati.
In timp ce dintre privati toate companiile s-au restructurat prin disponibilizari, la stat au existat chiar doua companii de top care si-au majorat anul trecut cifra de personal.
Cu alte cuvinte, companiile de stat se mentin in topul celor mai mari angajatori datorita intarzierilor de restructurare.
In acest timp, companiile private se restructureaza semnificativ si dispar din top. In urma cu un an, BCR si Distrigaz Sud se aflau in topul 10 al celor mai mari angajatori, dar au decazut din top dupa ce au taiat impreuna peste 3.000 de posturi.
Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, este prima atat la numarul de angajati, cat si la numarul de salariati disponibilizati anul trecut. Cifra de personal a Petrom a scazut anul trecut cu aproape 11.000 de angajati, pana la 37.600. In ultimii doi ani, adica la scurta vreme dupa ce a intrat pe mana austriecilor de la OMV, Petrom a disponibilizat 15.000 de persoane.
O situatie asemanatoare o au si alte doua compani private din top - combinatul siderurgic de la Galati (ArcelorMittal, fost Mittal Steel) si Romtelecom. Dupa privatizare, acestea si-au redus aproape continuu efectivele de personal, tendinta continuata inclusiv anul trecut, cand impreuna au redus circa 4.000 de posturi. Petromservice, ultima dintre cele patru companii private din top, a disponibilizat anul trecut peste 5.000 de angajati.
Pe de alta parte, Posta Romana este cel mai mare angajator controlat inca de stat, cu peste 34.000 de salariati. Posta si-a crescut anul trecut numarul de angati cu 361. Pe locul doi in topul marilor angajatori de stat urmeaza Regia Nationala a Padurilor Romsilva, cu aproape 24.000 de angajati, dar care a disponibilizat dintre ei datorita procesului de retrocedare a padurilor.
RATB si Compania Nationala a Huilei Petrosani sunt alte doua companii de stat care si-au redus personalul, cumulat, cu peste 3.000 de posturi. In schimb, Electrica Serv, filiala a Electrica S.A., si-a majorat usor numarul de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO