ZF 24

Teodorovici nu consideră un eşec faptul că în aprilie-mai a transmis facturi pentru fonduri UE de 40 mil. € în loc de 1,7 mld. €

Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

11.06.2013, 20:40 893

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici nu consideră un eşec al său faptul că în luna aprilie şi mai România a transmis Co­misiei Europene facturi spre decontare de doar 40 mil. euro, faţă de peste 1 mld. euro cât îşi propusese în luna martie.

„Nu este un eşec. Ce nu s-a transmis se re­por­tează în lunile următoare. În iulie vom ajun­ge la 25% (17% în prezent – n.n.) procent al declaraţiilor transmise. Cumulat (ianuarie – mai – n.n.) am transmis declaraţii de 700 mil. euro“, a declarat ministrul.

În martie, ministrul a promis că România va prezenta Bruxellesului facturi pentru de­con­tare de fonduri nerambursabile de 2,5 miliarde de euro între aprilie şi iunie, dar nu a trans­mis pâ­nă la finalul lunii mai decât declaraţii de 40 mil. euro. Astfel că România va fi obligată, în cele 7 luni care au mai rămas până la sfârşitul anu­lui, să transmită declaraţii de 6 miliarde de euro – sumă din fondurile structurale şi de coeziune care poate fi pierdută în 2013 în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor UE (tot ce nu este absorbit sau măcar transmis la Bruxelles ca declaraţii de cheltuieli până la această sumă este pierdut automat).

Situaţia curentă care reiese chiar din ra­portările Ministerului Fondurilor Europene ara­tă astfel: în aprilie au fost transmise Bruxel­le­s­ului declaraţii de 40 mil. euro (trebuia trans­mise, potrivit declaraţiilor ministrului, din mar­tie facturi spre decontare de un miliard de euro), iar în mai declaraţii de 300.000 de euro (adică mai nimic). În acelaşi timp, POS Transporturi, cel mai bine finanţat program operaţional (4,5 mld. euro fonduri nerambursabile între 2007 şi 2013) este, în continuare, presuspendat, ca şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (finan­ţare europeană de 2,5 mld. euro).

POS Transporturi este programul cu cei mai mulţi bani ce trebuie absorbiţi anul acesta – ce nu este transmis Bruxellesului ca declaraţie de cheltuieli până la suma de 1,7 mld. euro este pierdut în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor UE.

Urmează, în această morişcă POS Mediu cu un necesar de declaraţii de transmis de 1,3 mld. euro. POS CCE cu 1 mld. euro, POSDRU (programul pentru resurse umane) cu 1 mld. euro şi Programul Operaţional Regionall cu peste 600 mil. euro. În total, pe toate cele şapte programe operaţionale România trebuie să mai transmită declaraţii de cheltuieli de 6 mld. euro în 2013.

Fondurile alocate statelor membre în cadrul politicii de coeziune se împart în sume anuale care trebuie cheltuite în decurs de doi ani, plus anul în care au fost acordate. Această regulă este cunoscută sub numele de regula „Nă2“ - N fiind anul în care sunt alocate fondurile, la care se adaugă încă doi. Oricare parte din suma anuală care nu este solicitată de către statul membru (nu sunt depuse declaraţiile de cheltuieli) în această perioadă se deduce automat din suma totală alocată şi se întoarce la bugetul total al UE – aceasta este procedura dejangajării automate de fonduri UE. Anul trecut România a pierdut în acest fel 117 mil. euro, iar anul acesta pericolul pnanează supra sumei de 6 mld. euro. Până la 31 mai România a primit de la UE (rata de absorbţie) 2,9 mld. euro ceea ce reprezintă 15,1% fon totalul fondurilor de 19,6 mld. euro alocate României între 2007-2013.

Teodorovici spune că nu trebuie să se uite de unde s-a plecat când a preluat ministerul, adică de foarte de jos. Datele din ultimele luni arată un progres pentru că, dacă la 31 decembrie 2012 rata de absorbţie a fondurilor UE era de 11%, ea a ajuns acum la 15%, aproape 3 mld. euro.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO