ZF 24

Tarom îşi creşte flota: Compania a lansat procedura de achiziţie pentru trei aeronave de tip widebody

Tarom îşi creşte flota: Compania a lansat procedura de...

Autor: Anca Olteanu

04.08.2017, 12:44 456

În ceea ce priveşte caracteristicile aeronavelor, acestea ar trebui să fie echipate cu două motoare, „sisterships”, generaţia actuală de aeronave cu cel mai mic cost posibil de combustibil pe cursă şi/sau pe loc oferit.

Referitor la capacitate, numărul de locuri ar trebui să fie între 225 şi 270, în două sau trei clase. Toate aeronavele oferite ar trebui să fie în configuraţie similară, se arată în anunţ. Avioanele trebuie să poată oferi o autonomie de zbor de minimum 5.200 nm (n.r. mile marine), echivalentul a 9.630 de kilometri.

În ceea ce priveşte vechimea, aeronavele nu ar trebui să fie mai vechi de anul 2012. Acestea ar trebui să aibă cel mai mic cost posibil de mentenanţă şi cea mai scurtă durată de imobilizare a aeronavei în lucrări de întreţinere tehnică programată.

La capitolul dotări, aeronavele trebuie să fie echipate cu zonă de odihnă pentru echipaj, in-flight entertainment, wi-fi şi scaune cu tapiţerie tip piele. Compartimentul cargo trebuie să fie de tip bulk ventilat şi controlat termic.

Aeronavele ar trebui să aibă conformarea EASA/FAA.

Termeni prezentaţi de Tarom sunt negociabili, precizează compania.

Criteriile de evaluare a ofertelor vor include - pe lângă altele - preţul, posibilitatea de finanţare (dacă este aplicabil), gradul de integrare a aeronavelor în structura actuală a flotei şi suportul iniţial oferit pentru introducerea în serviciul comercial, se mai arată în anunţ.

Ofertele trebuie transmise către Tarom în regim de urgenţă, până la data de 31.08.2017, prin e-mail la adresa aircraft@tarom.ro. De principiu, acestea mai pot fi transmise şi ulterior acestei date, până la momentul retragerii anunţului de pe site-ul Tarom, menţionează compania.

În luna mai 2017, două avioane Boeing 737-800, denumite „Marea Unire” şi „Sarmizegetusa” au intrat în flota Tarom.

Tarom va opera patru, cinci curse spre China şi Statele Unite, în contextul în care există cerere pe piaţă, a anunţat directorul comercial al instituţiei, Sorin Georgescu, în luna mai, după evenimentul în care a fost prezentată a doua aeronavă închiriată de Tarom, Boeing 737-800 numită „Marea Unire”.

Flota Tarom are, în prezent, 23 de aeronave, două închiriate şi 21 proprii.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române Tarom a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 este membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO