ZF 24

Tariceanu: Basescu-Boc isi justifica incompetenta invocand greaua mostenire. Fostul premier nu explica cum cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de la 3 la 10 miliarde euro

07.08.2009, 16:24 26

Fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu acuza “Guvernul Basescu-Boc” ca a reusit contraperformanta “sa aduca economia romaneasca de la o crestere de 8% la o scadere de 8% in numai opt luni”. Fostul premier se apara, intr-un comunicat de presa, de acuzatiile potrivit caroar in mandatul sau birocratia a crescut foarte mult, lucru ce este decontat acum, afirmand ca “cheltuielile cu personalul bugetar au crescut in perioada 2005-2008 atat cat a permis economia”.

Intre 2004 si 2008 numarul functionarilor de stat a crescut cu 37% de la 159.000 la 218.600. De asemenea cheltuielile cu personalul bugetar au crescut de la 5% din PIB in 2004 (3 mld. euro la un PIB de 60 mld. euro) la 8% din PIB in 2008 (10,5 mld. euro, la un PIB de 130 mld. euro).

Intrebat de ZF daca nu-si face vreun repros in privinta acestor cresteri care apasa acum bugetul si este nevoie urgenta de redimensionarea aparatului birocratic, Tariceanu a raspuns: “Nu este o regula ca aceste cheltuieli cu personalul bugetar sa fie de 5% din PIB. Au crescut atat cat ne-a permis dezvoltarea economica. Pentru ca economia Romaniei a crescut, am putut majora salariile si pensiile”. Numai ca aceste cheltuieli au crescut de trei ori (de la trei miliarde de euro, la 10,5 mld. euro) in vreme ce PIB-ul de doar doua ori (de la 60 mld. euro, la 130 mld. euro) in perioada amintita.

Tariceanu spune ca a fost obligat de UE sa creasca aparatul birocratic. “Intrucat Romania s-a integrat in UE a fost nevoie de crearea unor noi institutii precum Agentia Nationala de Integritate, Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice, Consiliul pentru solutionarea contestatiilor la achizitiile publice sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. “Daca nu eram in UE nu trebuia sa facem aceste institutii care toate au fost facute de la zero. Numai la APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - n.n.) am angajat 5.000 de oameni. Atat a zis UE”, afirma fostul premier.

In comunicatul citat, Tariceanu solicita actualei puteri “sa renunte la tema populista si mincinoasa privind si sa-si asume public responsabilitatea pentru dezastrul economic in care a adus Romania dupa doar 8 luni de guvernare”.

Tariceanu acuza ca Guverul a incercat in mod sistematic si tendentios “sa-si justifice incompetenta si lipsa unui plan coerent de relansare economica invocand „greaua mostenire”.

Tariceanu mai spuna ca “Guvernul liberal nu a risipit nici un leu din Fondul National de Dezvoltare (in care au intrat si banii din privatizarea BCR, aproape 3 mld. euro, si despre care actuala putere spune ca au fost risipiti de liberali in ultima parte a mandatului – n.n.). Acesti bani exista, doar ca guvernul PDL-PSD nu stie cum sa-i foloseasca. Actuala putere ar fi putut negocia cu FMI inclusiv folosirea acestor bani pentru investitii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO